skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby przygotować Duńskie naleśniki na śmietanie, najpierw rozgrzej piekarnik do 170-180 stopni.
weź dużą miskę i wlej do niej mąkę. Dodaj jajka, sól i śmietanę do mąki. Teraz wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
nasmaruj foremkę do pieczenia olejem i zalej przygotowane ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do miękkości. Naleśniki powinny być różowe i złote.
jeśli nie masz specjalnych kokilek, możesz użyć małej patelni.
połóż gotowe naleśniki na talerzu i posyp cukrem pudrem, polej dżemem. Jeśli śmietana jest wystarczająco gęsta, delikatnie udekoruj każdy naleśnik odrobiną śmietany. Następnie przykryj naleśniki plasterkami świeżych owoców. Prawdopodobnie odpowiednie są wszelkie owoce lub jagody.
oto Duńskie naleśniki na śmietanie i gotowe. Serwujemy nasze danie i możemy je podawać na stole. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g