Alfajores argentyński
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
Cóż, na początku przygotowujemy ciasto. Wymieszaj masło z cukrem, lekko podgrzej, aby cukier się rozpuścił, dodaj wanilinę, skórkę z połowy cytryny i koniak. Jedno całe jajko i dwa żółtka, mąkę i skrobię dodajemy stopniowo podczas ugniatania. Ugniataj, aby ciasto stało się elastyczne i nie przyklejało się do rąk. Przykryj serwetką.
rozwałkuj, pokrój w szklankę lub inny kształt. Piec w piekarniku w temperaturze 150-180º C, aż będzie lekko złoty. Posyp cukrem pudrem, bardzo ostrożnie posmaruj gotowanym skondensowanym mlekiem lub dżemem i przyklej. Smarujemy również boki, a następnie zwijamy je w wiórkach kokosowych lub w kruszonych orzechach orzechowych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g