osetyjskie ciasto na margarynie drożdżowe niesłodzone

smaczne i proste - do domu, na piknik i do pracy. Wszyscy są pełni i szczęśliwi!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 51 % 26 g
269 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 50 min

Osetyjczycy od tysiącleci pieczą swoje tradycyjne ciasta z różnymi nadzieniami. Nazwa ciasta osetyjskiego zależy od rodzaju nadzienia. Zwykle piecze się je w trzech kawałkach i układa w stos. Proponuję upiec ualibach-osetyjskie ciasto z serem, którego przepis kulinarny przywiozłem z letnich wakacji w osetyjsku. Świeże drożdże (możesz wziąć paczkę suchych) rozcieńczyć 100 ml ciepłej wody, dodać cukier granulowany, dobrze wymieszać i poczekać, aż zacznie rosnąć. Dodaj sól, cukier do ciepłej wody pozostałej zgodnie z przepisem i wlej ciasto. Wymieszaj wszystko i stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Zagnieść ciasto na ciasto, a następnie posmarować olejem roślinnym, przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na dwie godziny. Zaczynamy przygotowywać nadzienie z sera. Sekret osetyjskich ciast: nadzienie powinno być takie samo jak ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 kulki o średnicy około 15 cm rozwałkowujemy kulkę w okrąg ciasta około 25 cm ciasto na ciasto osetyjskie należy rozwałkować bardzo cienko. Na półfabrykatach ciasta kładziemy nadzienie z sera pokrojonego na kawałki, po dodaniu go. Równomiernie rozprowadzamy nadzienie. Zbieramy krawędzie ciasta do środka, mocujemy i ostrożnie obracamy ciasto, wyrównując nadzienie z krawędzi. Nie musisz bardzo mocno rozciągać. Rozłóż ciasto na szerokiej patelni wysmarowanej margaryną i rozciągnij wzdłuż jego średnicy. Średnia średnica osetyjskich ciast wynosi 30-35 cm, a na środku ciasta wykonujemy otwór na ucieczkę powietrza. Pieczemy ciasta w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i najpierw pieczemy na dolnej półce przez 5 minut, a następnie przestawiamy na górną półkę przez 20 minut, aż się zrumieni. Po upieczeniu pokrywamy wierzch i brzegi ciast kawałkiem masła (około 50 gramów), jeśli całe masło nie zostało wchłonięte, pozostawiamy je na środku, aby stopiło się i nasyciło nadzienie. Osetyjskie ciasto z serem jest gotowe! Po spróbowaniu raz zakochasz się w osetyjskim jedzeniu na zawsze!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal / 100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal / 100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal / 100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy