skład / składniki
metoda gotowania
Osetyjczycy od tysiącleci pieczą swoje tradycyjne ciasta z różnymi nadzieniami. Nazwa ciasta osetyjskiego zależy od rodzaju nadzienia. Zwykle piecze się je w trzech kawałkach i układa w stos. Proponuję upiec ualibach-osetyjskie ciasto z serem, którego przepis kulinarny przywiozłem z letnich wakacji w osetyjsku. Świeże drożdże (możesz wziąć paczkę suchych) rozcieńczyć 100 ml ciepłej wody, dodać cukier granulowany, dobrze wymieszać i poczekać, aż zacznie rosnąć. Dodaj sól, cukier do ciepłej wody pozostałej zgodnie z przepisem i wlej ciasto. Wymieszaj wszystko i stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Zagnieść ciasto na ciasto, a następnie posmarować olejem roślinnym, przykryć ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia na dwie godziny. Zaczynamy przygotowywać nadzienie z sera. Sekret osetyjskich ciast: nadzienie powinno być takie samo jak ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 kulki o średnicy około 15 cm rozwałkowujemy kulkę w okrąg ciasta około 25 cm ciasto na ciasto osetyjskie należy rozwałkować bardzo cienko. Na półfabrykatach ciasta kładziemy nadzienie z sera pokrojonego na kawałki, po dodaniu go. Równomiernie rozprowadzamy nadzienie. Zbieramy krawędzie ciasta do środka, mocujemy i ostrożnie obracamy ciasto, wyrównując nadzienie z krawędzi. Nie musisz bardzo mocno rozciągać. Rozłóż ciasto na szerokiej patelni wysmarowanej margaryną i rozciągnij wzdłuż jego średnicy. Średnia średnica osetyjskich ciast wynosi 30-35 cm, a na środku ciasta wykonujemy otwór na ucieczkę powietrza. Pieczemy ciasta w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i najpierw pieczemy na dolnej półce przez 5 minut, a następnie przestawiamy na górną półkę przez 20 minut, aż się zrumieni. Po upieczeniu pokrywamy wierzch i brzegi ciast kawałkiem masła (około 50 gramów), jeśli całe masło nie zostało wchłonięte, pozostawiamy je na środku, aby stopiło się i nasyciło nadzienie. Osetyjskie ciasto z serem jest gotowe! Po spróbowaniu raz zakochasz się w osetyjskim jedzeniu na zawsze!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal / 100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal / 100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal / 100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g