skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Ocet stołowy-9%.
Krok 2:
Kładziemy mleko na dużym ogniu i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 3:
Gdy tylko piana zacznie rosnąć, wlej ocet i wlej sól. Mleko natychmiast zacznie się zwijać. Mieszamy łyżką i obserwujemy-płatki powinny stać się duże, a serwatka ma zielonkawy kolor. Nie trzymamy się długo w ogniu-dwie minuty. Im dłużej gotujesz, tym twardszy będzie ser.
Krok 4:
Odcedź masę do durszlaka wyłożonego gazą. Lepiej złożyć go w kilku warstwach, aby przyszły ser nie stosował się do dziur. Pamiętaj, aby zostawić część serwatki, w niej będziemy przechowywać ser.
Krok 5:
Kończymy gazę, kładziemy na niej jakieś naczynia, a na niej ładunek.Zostawiamy w tej formie na dwie godziny bezpośrednio na stole. Po dwóch godzinach otrzymasz jeszcze ciepły, ale już dość twardy domowy ser. Zostawiłem go w tej formie na całą noc, wkładając konstrukcję do lodówki.
Krok 6:
Gotowy ser należy przechowywać w serwatce, którą zostawiliśmy. Możesz dodać do niego więcej soli i zagotować, a następnie ser nie wyschnie podczas przechowywania i nasyci się jeszcze większym smakiem.
głównym składnikiem do robienia sera w domu jest mleko. Dlatego jego wybór należy traktować z uwagą. Najlepiej sprawdza się naturalna krowa lub koza. Jest tłusty, ma wyraźny smak, który w przyszłości będzie miał dobry wpływ na jakość gotowego sera. Sklep jest również odpowiedni, ale produkt nie będzie tak smaczny.
radzę gotować ser z co najmniej trzech litrów mleka. Najpierw ugotowałem z litra, a ser sklepowy okazał się w postaci cienkiego naleśnika. Drugim wejściem wziąłem trzy litry wiejskiego-przy wyjściu dostałem około 400 gramów sera. Pod względem smaku produkt sklepowy jest znacznie gorszy od produktu wiejskiego.
ilość soli Patrz do smaku. Zgodnie z tym przepisem ser będzie lekko słony, prawie świeży. Ale myślę, że za kilka dni będzie solona po przechowywaniu w słonej serwatce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g