skład / składniki
gotowanie krok po kroku
robienie wszystkiego w jednej misce. Przede wszystkim łączymy semolinę z cukrem i rozcieńczamy ją w wodzie, po czym zostawiamy na pół godziny. Następną rzeczą, którą zrobimy, jest dodanie mąki, sody i masła, starając się nadać masie ciasta gęstość tłustej śmietany.
pokrój jabłko w kostkę i wrzuć do miski, mieszając kawałki o jednolitej masie. Wlej połowę ciasta na naczynie do pieczenia, uprzednio potraktowane olejem. Rozprowadzamy jagody w przelanej masie, ile chcemy, i napełniamy nadzienie drugą warstwą ciasta. Nalewanie powinno być ostrożne, w przeciwnym razie ciasto wypchnie jagody na krawędzie formy i okaże się brzydkie.
podczas gdy wciąż surowy chudy mannik potrzebuje pół godziny, trochę mniej lub więcej, w zależności od temperatury, w której będziemy piec iw jakim piekarniku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g