babeczka cytrynowa na kefirze
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Ubij jajka z cukrem.
2. Dodaj kefir i masło.
3. Dodaj mąkę z sodą, wymieszaj.
4. Pokrój cytrynę na 4 części, usuń nasiona, przepuść przez maszynę do mięsa.
5. Dodaj cytrynę do ciasta, wymieszaj.
6. Nasmaruj formę olejem, posyp semoliną.
7. Włóż ciasto do formy i piecz przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
8. Schłodzić gotowe ciasto i posypać cukrem pudrem. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g