skład / składniki
metoda gotowania
1. Włóż żółtka do miski, tutaj wlej trochę cukru i proszku imbirowego. Masę pocieramy do uzyskania gładkości, dodajemy roztopione masło i miód, mieszamy.
2. Włóż białka do głębokiej miski, ubij, aż uzyskasz gęstą pianę. Następnie wlej pozostały cukier, kontynuuj ubijanie do stabilnych szczytów.
3. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do mieszanki żółtkowej, wymieszaj trzepaczką. Następnie wlej wrzącą wodę do powstałego ciasta, szybko wymieszaj.
4. Na tym etapie wprowadzamy do ciasta przewiewną masę białkową, delikatnie mieszamy ruchami od góry do dołu.
5. Dno dzielonej formy wykładamy pergaminem, wkładamy do niego ciasto. Przykryj formę folią lub pergaminem, aby powierzchnia się nie przypaliła.
6. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez 30-35 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem. Czas pieczenia może być potrzebny dłużej, zależy to od rodzaju piekarnika.
7. Wyjmij gotowy biszkopt z formy, ostudź. Następnie pokrój na 4 ciasta. Można to zrobić za pomocą nici lub długiego noża.
8. Przygotuj krem. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski miksera, wlewamy do niej cukier puder i zagęszczacz. Ilość cukru pudru może się różnić, wiele zależy od samego jogurtu, od tego, jak słodki jest.
9. Ubij śmietanę na gęste szczyty przez 5 minut. Następnie rozłóż jogurt w częściach na powstałej kremowej masie. Za każdym razem delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką. Nawiasem mówiąc, jogurt powinien być również schłodzony, mieć mniej więcej taką samą temperaturę jak śmietana.
10. Posmaruj ciasta kremem, wyrównaj powierzchnię ciasta i boki tym samym kremem. Dekorujemy ciasto piernikowymi toperami, wysyłamy do lodówki na kilka godzin. Wystarczy około 2-3 godzin.
podajemy na stole do herbaty.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Zagęszczacz - 0 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Pierniki - 336 kcal/100g