ciasto z piernika

Przygotuj zabawne i aromatyczne ciasto imbirowe na herbatę! Ciasto z piernikiem zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci. Ciasta są miękkie, umiarkowanie wilgotne. Krem jest lekki o delikatnym kremowym smaku. Jogurt w przepisie stosuje się o zawartości tłuszczu 8%. Do tego kremu nie można użyć jogurtu do picia, w przeciwnym razie krem spłynie! Owocowy wypełniacz jogurtowy można wybrać do smaku, jako opcję-brzoskwinia-truskawka. Naczynie do pieczenia powinno być rozłączne, średnica 18-20 centymetrów, nie więcej.
allaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 65 % 30 g
261 kcal
IG: 3 / 10 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

1. Włóż żółtka do miski, tutaj wlej trochę cukru i proszku imbirowego. Masę pocieramy do uzyskania gładkości, dodajemy roztopione masło i miód, mieszamy.

2. Włóż białka do głębokiej miski, ubij, aż uzyskasz gęstą pianę. Następnie wlej pozostały cukier, kontynuuj ubijanie do stabilnych szczytów.

3. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do mieszanki żółtkowej, wymieszaj trzepaczką. Następnie wlej wrzącą wodę do powstałego ciasta, szybko wymieszaj.

4. Na tym etapie wprowadzamy do ciasta przewiewną masę białkową, delikatnie mieszamy ruchami od góry do dołu.

5. Dno dzielonej formy wykładamy pergaminem, wkładamy do niego ciasto. Przykryj formę folią lub pergaminem, aby powierzchnia się nie przypaliła.

6. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez 30-35 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem. Czas pieczenia może być potrzebny dłużej, zależy to od rodzaju piekarnika.

7. Wyjmij gotowy biszkopt z formy, ostudź. Następnie pokrój na 4 ciasta. Można to zrobić za pomocą nici lub długiego noża.

8. Przygotuj krem. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski miksera, wlewamy do niej cukier puder i zagęszczacz. Ilość cukru pudru może się różnić, wiele zależy od samego jogurtu, od tego, jak słodki jest.

9. Ubij śmietanę na gęste szczyty przez 5 minut. Następnie rozłóż jogurt w częściach na powstałej kremowej masie. Za każdym razem delikatnie wymieszaj silikonową szpatułką. Nawiasem mówiąc, jogurt powinien być również schłodzony, mieć mniej więcej taką samą temperaturę jak śmietana.

10. Posmaruj ciasta kremem, wyrównaj powierzchnię ciasta i boki tym samym kremem. Dekorujemy ciasto piernikowymi toperami, wysyłamy do lodówki na kilka godzin. Wystarczy około 2-3 godzin.

podajemy na stole do herbaty.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Zagęszczacz - 0   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Pierniki - 336   kcal/100g

Podobne przepisy