Główne składniki
krem lub mus do ciasta w domu robi się z jogurtu. Produkt naturalny jest rzadko używany, ponieważ ma kwaśny smak. Najczęściej weź słodki jogurt z różnymi dodatkami. Aby nadzienie zachowało określony kształt, miesza się je z żelatyną. Do kremu dodaje się również wanilinę i cukier puder.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na ciasta jogurtowe:
podstawą deseru może być biszkopt, ciasteczka lub gotowe ciasta. Przysmak jest ozdobiony świeżymi i konserwowanymi owocami, jagodami, startą czekoladą, orzechami. Czasami na powierzchnię nakłada się śmietanę lub bitą śmietanę.
Jak zrobić ciasto jogurtowe
ten deser jest uważany za dość prosty, ale dla udanego rezultatu kucharz musi być w stanie pracować z żelatyną i znać kilka sekretów.
pięć najbardziej niskokalorycznych przepisów na ciasta jogurtowe:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ciasto owocowe Żółw z kiwi | 2 h 30 min | 64 | +18 |
dietetyczne ciasto jagodowe | 3 h 30 min | 108 | +30 |
ciasto biszkoptowe jogurtowe z owocami | 3 h | 125 | +135 |
ciasto truskawkowo-bananowe z mąki pełnoziarnistej | 1 h | 137 | +24 |
ciasto jogurtowe z truskawkami bez ciastek | 12 h | 137 | +66 |
rekomendacje:
- ciasto jogurtowe jest przygotowywane bez pieczenia. W tym celu żelatynę moczy się lub rozcieńcza w wodzie, a następnie podgrzewa do 80-90 ° C. następnie mieszaninę schładza się do temperatury pokojowej i wlewa cienkim strumieniem do jogurtu. W takim przypadku produkty miesza się trzepaczką. Do nadzienia wkłada się kawałki Marmolady, plasterki owoców lub jagody. Obrabiany przedmiot wlewa się do miski pokrytej folią spożywczą, a następnie wysyła do lodówki na 6-8 godzin.
- ciasto biszkoptowe jest często używane jako baza do ciasta. Umieszcza się go na dnie dzielonego naczynia do pieczenia, a na wierzch wylewa się krem jogurtowy i żelatynowy. W razie potrzeby deser przykrywa się drugim ciastem. Przedmiot obrabiany jest zamrażany, a następnie ostrożnie wyjmowany z formy.
- jeśli nie ma czasu na zrobienie biszkoptu, użyj miękkich ciastek: są one mielone blenderem, a okruchy są łączone z mlekiem lub masłem. Powstałe ciasto układa się w okrągły kształt i wylewa na nie śmietanę.
- aby pozbyć się kwaśnego smaku jogurtu naturalnego, produkt miesza się z cukrem, wanilią lub sokiem z cytryny.
- ciasta nie wolno zamrażać w zamrażarce, ponieważ zbyt niska temperatura zmieni strukturę nadzienia i pogorszy smak.
deser lepiej przygotować w przeddzień wakacji, aby miał czas na zamrożenie.
ciasta jogurtowe są klasyfikowane jako ciasta niskokaloryczne. Ale deser zawiera cukier, więc lepiej ograniczyć wielkość porcji dla osób odchudzających się.