skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić spaghetti z owocami morza w kremowym sosie? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć gotowy koktajl morski lub połączyć kilka rodzajów owoców morza (małże, krewetki, kalmary). Owoce morza rozmrozić wcześniej w temperaturze pokojowej. Ale lepiej włożyć je do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu będą stopniowo rozmrażać i dobrze zachowają swoje właściwości.
Krok 2:
Ugotuj spaghetti we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie Al Dente. Oznacza to, że powinny pozostać trochę twarde w środku.
Krok 3:
Wrzuć spaghetti do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.
Krok 4:
Przygotuj sos w tym samym czasie. Rozmrożone owoce morza umyć, dobrze osuszyć. Na patelni lekko rozgrzej oliwę z oliwek, ułóż owoce morza. Smażyć mieszając przez około 5 minut. Nie zapomnij śledzić czasu. Owoce morza nie mogą być długo gotowane, w przeciwnym razie staną się twarde.
Krok 5:
Wlej śmietanę na patelnię, zagotuj na małym ogniu.
Krok 6:
Sól, dodaj włoskie zioła lub inne przyprawy do smaku, wymieszaj. Dusić przez 5 minut.
Krok 7:
Zmiel ser na średniej tarce.
Krok 8:
Włóż starty ser do sosu, wymieszaj. Podgrzej masę podczas mieszania, aż ser całkowicie się rozpuści.
Krok 9:
Włóż do sosu spaghetti, wymieszaj. Podgrzej jeszcze przez 1-2 minuty i natychmiast podawaj.
Krok 10:
Smacznego!
spaghetti w sosie śmietanowym najlepiej podawać natychmiast po ugotowaniu. Wtedy to danie ma wysoki smak.
Owoce morza najlepiej kupować bez lukru. Nierzadko lukier ukrywa wygląd Małży, co utrudnia określenie ich jakości. A główny smak potrawy będzie zależeć od jakości owoców morza.
możesz dodać więcej sosu do tego dania.
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal / 100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal / 100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g
- Koktajl morski - 95 kcal/100g