skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zbieramy lub kupujemy irgu. Jak każda jagoda, wskazane jest przetworzenie jej w dniu zbioru lub następnego dnia. Jeśli pojawi się sytuacja odroczenia, umieść jagodę w chłodnym miejscu.
Krok 2:
Do dżemu potrzebujesz samej irgi, cukru i zakwaszacza. W końcu jagoda irga jest dość świeża. Możesz wziąć zarówno kwas cytrynowy, jak i sok z cytryny, ale ich obecność jest obowiązkowa. Dzięki temu dżem uzyska przyjemną kwaskowatość i nie będzie kandyzowany. Ale nie trzeba dodawać wody. Najpierw posortuj irgu, pozbądź się śmieci. Usuń wszystkie uszkodzone, ugryzione i niedojrzałe owoce. Zostaw tylko dobrą jagodę.
Krok 3:
Następnie wlej do durszlaka i dobrze spłucz pod chłodną wodą.
Krok 4:
Jeśli masz odmianę irgi o niezbyt grubej skórce, ten krok należy pominąć. Zdarza się, że skóra jest gruba. Następnie podgrzej wodę w przestronnym garnku, ale nie gotuj. Zanurz jagodę w lekko gorącej wodzie, bezpośrednio w durszlaku i natychmiast wyjmij. Jagoda nie powinna pękać, a woda powinna się zabarwić. Ta procedura pomoże łatwiej wyróżnić sok, aw gotowym dżemie jagoda pozostanie nienaruszona i szybciej zostanie nasycona syropem. Tylko wszystko musi być zrobione dobrze lub nie ryzykuj.
Krok 5:
Wlej Irgu do przestronnej miski lub miski do gotowania. Dodaj 1/2 cukru, delikatnie wymieszaj. Pozostaw na stole, aby sok się wyróżniał. Wskazane jest, aby wziąć naczynia emaliowane lub ze stali nierdzewnej z grubym dnem. Krawędzie powinny być szerokie, aby lepiej odparować wilgoć. Gotuj nie więcej niż 2 kg jagód w jednym ujęciu. Jeśli nie masz czasu na gotowanie, posypane cukrem jagody można włożyć do lodówki i gotować rano.
Krok 6:
Jagoda przygotowana przez blanszowanie lub po prostu umyta chętnie uwolni sok po około pół godzinie. Ten sok wystarczy, aby nie dodawać wody ani nie gotować osobno syropu, a smak dżemu tylko zyska.
Krok 7:
Umieść miskę na minimalnym ogniu, delikatnie mieszaj, aby cały cukier się rozpuścił i się nie przypalił. Następnie dodaj ciepło do średnio-średniego i zagotuj. Ponownie zmniejsz ogień do minimum i nie gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Nie usuwaj jeszcze pojawiającej się pianki, ale powoli mieszaj dżem szpatułką, dotykając dna.
Krok 8:
Po 5 minutach wyjmij naczynia z pieca. Poruszając się w lewo-w prawo i od siebie, do siebie, wepchnij piankę na środek miski. Usuń piankę, powtarzając ruchy, aż usuniesz całość. Nie miałem dużo piany, ale konieczne jest jej usunięcie, aby dżem był dobrze przechowywany i smaczny.
Krok 9:
Do gorącej, obranej z pianki masy jagodowej dodaj pozostały cukier. Dobrze wymieszaj, aż się rozpuści. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, w tym czasie gotowana na parze irga jest dobrze nasycona syropem.
Krok 10:
Powtórz gotowanie jeszcze raz przez 5 minut, na koniec dodaj kwas cytrynowy. Dobrze wymieszaj i usuń piankę.
Krok 11:
W gotowym dżemie jagody są całe, są nasączone syropem i nie unoszą się. Gorący syrop jagodowy swobodnie ucieka z łopatki, ale nie rozgotuj dżemu. Gdy ostygnie, zastygnie w słoiku jak galaretka. Z tej ilości jagód uzyskuje się 0,5 litra słoika dżemu i pozostaje trochę na próbę.
Krok 12:
Wlej dżem na gorąco do sterylnych suchych słoików na brzeg. Zakręć sterylnymi pokrywkami, odwróć i pozostaw pod "futrem" do ostygnięcia, a następnie przenieś do chłodnego, ciemnego miejsca do przechowywania. Jeśli przechowujesz w lodówce, możesz wlać na gorąco do słoików i schłodzić bez zamykania. Gdy ostygnie, wierzch się zagoi, a następnie zamknij plastikową lub śrubową pokrywkę, oczywiście sterylną. Taki dżem jest dobrze przechowywany, okres przydatności do spożycia wynosi do 2 lat.
Irga, dość słodka jagoda. Nie ma potrzeby dodawania cukrów w standardowej proporcji 1: 1.
zarówno do smaku, jak i do dobrego przechowywania wystarczy włożyć cukier o połowę mniej. Istnieją przepisy, w których na 1 kg jagód bierze się tylko 200 gramów cukru, nie ma w ogóle cukru.
zgodnie z tym przepisem dżem jest umiarkowanie słodki, z lekką kwaskowatością. Bez dodatku kwasu będzie po prostu słodki i jak mówią "przaśny".
właśnie z powodu tej cechy irgi często przygotowuje się dżem z dodatkiem kwaśnego dodatku, co znacznie poprawia smak. Dodaj: wiśnie, porzeczki, maliny, agrest, jabłka, cytrynę i kwas cytrynowy, cukier waniliowy.
gotuje się nie tylko dżem, irga jest bardzo owocną jagodą i smaczną z różnymi dodatkami. Jest zamrażany, gotuje żywy dżem bez gotowania, galaretki, dżemy, konfitury... Różne kompoty, nalewki i likiery.
więc jeśli wcześniej przechodziłeś obok tej jagody, czas spróbować.
dowiedz się, jak sterylizować słoiki w piekarniku i gotować dżem malinowy, możesz w moim przepisie dżem malinowy na zimę pięć minut .
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Irga - 45 kcal/100g