ciasto z kremem truskawkowym i truskawkami

pachnące ciasto truskawkowe o Smaku lata! Lepiej udekorować ciasto tuż przed podaniem. Rozłóż jagody na dobrze schłodzonym cieście. Jeśli po prostu włożysz ciasto do lodówki, to podczas krojenia ciasta i śmietany się zgniatają. Dlatego jeśli chcesz uzyskać piękne porcje-pokrój ciasto, gdy jest jeszcze zamrożone i zachowuje swój kształt. Szybko topi się na talerzu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 62 % 26 g
229 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 1 d

1. Ciasto. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Dodaj mleko i olej roślinny do suchej mieszanki, wymieszaj. Ubij jajka z cukrem i wanilią w puszystą pianę i Dodaj części do ciasta. Ubij mikserem do uzyskania gładkości. Wlać ciasto do formy (Ø 18-20 cm). Piec około 40 minut w 180°C. ostudzić ciasto i pokroić na 2 ciasta.
2. Śmietana. Umyj truskawki, usuń łodygi. Odłóż jedną trzecią jagód na bok. Resztę truskawek włożyć do rondla, wlać wodę i gotować pod pokrywką do miękkości. Przetrzyj jagody przez sito. Wlać likier truskawkowy do puree, wymieszać. Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie gęsta. Ubij ser twarogowy osobno, aż będzie puszysty. Połącz ser i bitą śmietanę, dodaj przecier truskawkowy i mieszaj, aż będzie gładki. Pokrój pozostałe jagody na małe kawałki i dodaj do śmietany.
3. Ciasto włożyć do pierścienia kulinarnego, zalać połową kremu, na wierzch ułożyć drugie ciasto i zalać resztą kremu. Wyrównać.
4. Włóż ciasto do zamrażarki na 2 godziny.
5. Ozdoba. Truskawki obrać z łodyg i pokroić w plasterki.
6. Udekoruj wierzch ciasta plasterkami truskawek i miętą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy