skład / składniki
metoda gotowania
1. Ciasto. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i przesiać przez sito. Dodaj mleko i olej roślinny do suchej mieszanki, wymieszaj. Ubij jajka z cukrem i wanilią w puszystą pianę i Dodaj części do ciasta. Ubij mikserem do uzyskania gładkości. Wlać ciasto do formy (Ø 18-20 cm). Piec około 40 minut w 180°C. ostudzić ciasto i pokroić na 2 ciasta.
2. Śmietana. Umyj truskawki, usuń łodygi. Odłóż jedną trzecią jagód na bok. Resztę truskawek włożyć do rondla, wlać wodę i gotować pod pokrywką do miękkości. Przetrzyj jagody przez sito. Wlać likier truskawkowy do puree, wymieszać. Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie gęsta. Ubij ser twarogowy osobno, aż będzie puszysty. Połącz ser i bitą śmietanę, dodaj przecier truskawkowy i mieszaj, aż będzie gładki. Pokrój pozostałe jagody na małe kawałki i dodaj do śmietany.
3. Ciasto włożyć do pierścienia kulinarnego, zalać połową kremu, na wierzch ułożyć drugie ciasto i zalać resztą kremu. Wyrównać.
4. Włóż ciasto do zamrażarki na 2 godziny.
5. Ozdoba. Truskawki obrać z łodyg i pokroić w plasterki.
6. Udekoruj wierzch ciasta plasterkami truskawek i miętą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g