skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź większe jajka, najlepiej, jeśli będą to jaja domowe, a w skrajnych przypadkach co. Mają nie tylko duży rozmiar, ale także jasnopomarańczowe żółtko, dzięki któremu omlet będzie miał piękny kolor. Przed rozpoczęciem gotowania sprawdź, jak świeże są jajka. Umieść je w pojemniku z wodą o temperaturze pokojowej. Jeśli jajka opadną na dno-są świeże, jeśli się pojawią-lepiej ich nie używać.
Krok 2:
Przygotuj paczkę, w której ugotujesz omlet. Odpowiednie są zwykłe małe torby śniadaniowe. Aby uzyskać większą wytrzymałość, użyłem dwóch torebek: zagnieżdżonych jeden w drugim.
Krok 3:
Umyj jajka bardzo dobrze - na ich skorupkach jest dużo bakterii. Bezpośrednio w torbie delikatnie wbij jajka i wlej mleko. Zauważam, że mleko może być dowolne: zarówno naturalne, jak i roślinne.
Krok 4:
W razie potrzeby dodaj ulubione składniki do torby. Jeśli jesteś fanem bardziej satysfakcjonujących potraw, możesz dodać kawałki bekonu, kawałki kurczaka, pokrojone pieczarki, tarty ser. Odpowiednie będą również kawałki dowolnych warzyw: pokrojone pomidory, słodka papryka i cebula. Jeśli wolisz wersję zbliżoną do klasycznej wersji omletu, możesz po prostu ograniczyć się do świeżo posiekanych ziół.
Krok 5:
Posolić mieszankę omletów. Na tym etapie możesz również dodać inne suszone zioła lub przyprawy: mieloną ostrą paprykę, paprykę, czosnek w proszku i inne.
Krok 6:
Wymieszaj wszystkie składniki prosto rękami, wyrabiając Worek Na Zewnątrz.
Krok 7:
Zawiąż górę paczki na mocnym supełku.
Krok 8:
Zagotuj wodę w rondlu. Włóż torebkę bezpośrednio do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
Krok 9:
Ostrożnie wyjmij torebkę omletu i ostudź trochę. Następnie ostrożnie pokrój torebkę i podawaj.
Krok 10:
Taki omlet jest idealny na rodzinne Śniadanie, spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g