skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić krem z semoliny do ciasta cytrynowego? Aby rozpocząć, przygotuj produkty zgodnie z listą. Radzę wziąć małą semolinę. Chociaż można ubić duży blender, aby nikt nie zgadł, z czego zrobiony jest krem. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, powinno być miękkie. Wlej mleko do rondla lub kadzi i gotuj na wolnym ogniu. Nie zostawiaj mleka bez opieki przez długi czas, może uciec!
Krok 2:
W tym momencie po prostu gotujemy kaszę mannę. Po ugotowaniu powoli, w małych porcjach, wlej semolinę na patelnię, ciągle mieszając owsiankę. Dzięki temu okaże się jednorodną strukturą, bez grudek. Czas gotowania może zająć 3-10 minut. Zależy to od płyty, zbóż, objętości cieczy i pożądanej gęstości. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Gotuj semolinę, aż będzie średnio gęsta. Następnie zdejmij z ognia i ostudź.
Krok 3:
Miękkie masło ubij mikserem lub blenderem, aż będzie puszyste.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj kaszę mannę do ubitego masła w małych porcjach, mieszając mieszaninę mikserem na niskich obrotach.
Krok 5:
Wlej sok z cytryny przecedzony przez sitko do śmietany. Następnie ubij go jeszcze raz. Krem powinien być bujny, o jednolitej konsystencji. Jeśli masz małą semolinę, nawet semolina nie będzie w niej widoczna. Ale do końca nie można się ich pozbyć. Dlatego lepiej jest używać takiego kremu do impregnacji ciast, a nie do dekorowania lub wyrównywania ciasta.
tak szybko i swobodnie będzie gotowy krem cytrynowy na bazie semoliny. Wystarczyła mi ta ilość na ciasto o średnicy osiemnastu centymetrów. Moje ciasto składało się z pięciu cienkich ciast.
pomimo tego, że ten krem jest zbudowany na bazie semoliny, nie martw się: jego smak jest słodko-kwaśny, delikatny i bardzo delikatny. To nie jest zwykła kasza manna!
ale nadal muszę ostrzec, że jeśli początkowo nie lubisz kaszy manny, nie powinieneś czekać na cud. Lepiej wybierz inny przepis na krem.
a ja i moje domowe ciasto z kremem na bazie kaszy manny przypadło mi do gustu. Miałem proste czekoladowe biszkopty i mogę powiedzieć, że nawet nie używając dodatkowej impregnacji do ciast, ciasto z takim kremem okazało się przyjemnie wilgotne, tak jak lubię. Ale tutaj kwestia gustu: może ktoś lubi bardziej namoczone ciasta.
aby wyrównać ciasto, taki krem najprawdopodobniej nie zadziała, ponieważ ziarna kaszy manny są śledzone w strukturze. Wydaje mi się, że nie do końca nadaje się do wyrównania wykończenia. Ale między ciastami będzie bardzo dobrze.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g