skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ubij jajka, cukier, cukier waniliowy mikserem.
kontynuując ubijanie, wlej olej roślinny, a następnie natychmiast wlej lemoniadę. Wlej części mąki pszennej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj wszystko mikserem. Ciasto okaże się płynne jak śmietana.
wlej ciasto do miski wolnowaru. Ustaw czas pieczenia na 65 minut. Po sygnale dodaj kolejne 65 minut.
po zakończeniu pieczenia wyłącz ogrzewanie i pozostaw biszkopt do ostygnięcia na kolejne 20 minut.
po odwróceniu miski multicookera na Podstawki (patrz zdjęcie) możesz użyć filiżanek do herbaty i pozostawić biszkopt w takim stanie zawieszenia, aż całkowicie ostygnie.
w piekarniku biszkopt piecze się jak najczęściej - w temperaturze 180 stopni i około 25-30 minut. Kształt powinien być wysoki, ponieważ biszkopt bardzo się podnosi.
po zakończeniu pieczenia pozostaw biszkopt w wyłączonym piekarniku na 20 minut.
Odwróć formę z herbatnikiem na podstawki i ostudź ją na stałe.
pokrój biszkopt na 4 części.
rozcieńczyć żelatynę w pół szklanki przegotowanej, ale nie gorącej wody i pozostawić do spęcznienia na 1 godzinę.
pokrój marmoladę w małe kostki.
włóż torbę do formy (mam miskę z multicookera), aby później łatwo było dostać nasze ciasto.
ubij śmietanę z cukrem pudrem. Zamiast proszku możesz wziąć cukier, ale wtedy będziesz musiał zestrzelić śmietanę dłużej, aż cukier całkowicie się rozpuści.
rozpuść spęcznioną żelatynę w łaźni wodnej. Wlej go do śmietany i jeszcze raz ubij. Suflet twardnieje bardzo szybko, więc montaż ciasta należy wykonać bardzo szybko.
& nbsp; teraz, gdy wszystko jest gotowe, zaczynamy składać ciasto z ciastek biszkoptowych.
połóż ciasto na dnie formy. Wlej na niego kilka łyżek syropu rozcieńczonego wodą. Ułóż warstwę sufletu, posyp marmoladą, Zamknij suflet. Połóż ciasto na wierzchu, lekko naciskając, aby suflet okazał się bez pustych przestrzeni.
powtarzaj procedurę, aż ciasta się skończą.
na wierzch ciasta połóż pozostały suflet, spłaszcz go, udekoruj plasterkami kiwi.
żelatyna do polewania ciasta wymieszać z dwiema łyżkami. łyżki cukru, zalać 100 g przegotowanej wody, podgrzewać przez 1 minutę w łaźni wodnej.
ostrożnie napełnij ciasto powstałą galaretką. Najpierw łyżką przykryj galaretkę kiwi, gdy kiwi stwardnieje, wlej całą galaretkę na powierzchnię ciasta.
włóż ciasto do lodówki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Marmolada - 322 kcal/100g
- Lemoniada - 26 kcal/100g