skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na świecie jest tak wiele przepisów na ziemniaki, że trudno jest nawet wymyślić coś nowego. Dlatego jeśli chcesz nakarmić rodzinę drugim daniem lub śniadaniem, zrób zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym. To pyszne i satysfakcjonujące jedzenie!
aby przygotować zapiekankę, umyj ziemniaki, obierz je i pokrój w plasterki.
rozgrzej formę, smarując ją wcześniej dowolnym tłuszczem. Następnie włóż połowę ziemniaków do formy.
a teraz ugotujmy mięso mielone. Aby to zrobić, wrzuć dwa jajka do gotowego mięsa mielonego, dodaj musztardę i sól, pieprz i czosnek, przepuszczone przez prasę. Z powstałej masy nawiń małą kulkę i połóż je na ziemniakach. A potem połóż część ziemniaków, która pozostała na mięsie mielonym. Możemy go trochę posolić.
a teraz przyszła kolej na pomidor. Dobrze je umyj, a następnie pokrój w pierścienie, układając je również na ziemniakach.
trzem 300 gramów sera na grubej tarce, połóż go na wierzchu. Dlatego wszystko to dobrze posmarujemy majonezem i włożymy do nagrzanego piekarnika.
smażyć przez około pół godziny, aż mięso mielone będzie gotowe. Posyp startym serem na 15 minut przed gotowaniem. I z powrotem do piekarnika. Och i okazuje się pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g