Sałatka z pieczoną fetą i orzechami włoskimi

wyjątkowy pożywny i lekki posiłek o wspaniałym smaku!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 71 % 22 g
węglowodany 10 % 3 g
231 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

proponuję skorzystać z mojego przepisu kulinarnego, aby przygotować wyjątkowy pożywny i lekki posiłek-sałatkę z pieczoną fetą i orzechami włoskimi. Grecki ser feta znany jest od czasów Homera. Myślę, że ten przepis jest równie starożytny.
W misce wymieszaj czarny pieprz, oregano i oliwę z oliwek z pokrojonym w kostkę serem feta. Wymieszaj i ułóż kostki sera na blasze do pieczenia. Blachę do pieczenia lepiej przykryć papierem spożywczym lub folią.
Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni i umieść blachę do pieczenia w piekarniku na 10 minut.
na innej blasze do pieczenia połóż obrane orzechy włoskie i wyślij je również do piekarnika. Orzechy powinny być pieczone przez około 3 minuty.
gdy orzechy są smażone, połóż cukinię pokrojoną w plastry na wolnej blasze do pieczenia i piecz je przez 3-5 minut.
weź szklankę i wymieszaj w niej sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, oliwę z oliwek i sól. Dokładnie wymieszaj dressing.
gdy wszystko się ugotuje, w misce lub salaterce wymieszaj liście sałaty, pokrojone rzodkiewki, cukinię z cukinii i wlej połowę sosu, a następnie posyp serem i orzechami, a resztę wlej. Sałatka jest gotowa, możesz podać na stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Ser "feta" - 290   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal / 100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy