skład / składniki
metoda gotowania
proponuję skorzystać z mojego przepisu kulinarnego, aby przygotować wyjątkowy pożywny i lekki posiłek-sałatkę z pieczoną fetą i orzechami włoskimi. Grecki ser feta znany jest od czasów Homera. Myślę, że ten przepis jest równie starożytny.
W misce wymieszaj czarny pieprz, oregano i oliwę z oliwek z pokrojonym w kostkę serem feta. Wymieszaj i ułóż kostki sera na blasze do pieczenia. Blachę do pieczenia lepiej przykryć papierem spożywczym lub folią.
Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni i umieść blachę do pieczenia w piekarniku na 10 minut.
na innej blasze do pieczenia połóż obrane orzechy włoskie i wyślij je również do piekarnika. Orzechy powinny być pieczone przez około 3 minuty.
gdy orzechy są smażone, połóż cukinię pokrojoną w plastry na wolnej blasze do pieczenia i piecz je przez 3-5 minut.
weź szklankę i wymieszaj w niej sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, oliwę z oliwek i sól. Dokładnie wymieszaj dressing.
gdy wszystko się ugotuje, w misce lub salaterce wymieszaj liście sałaty, pokrojone rzodkiewki, cukinię z cukinii i wlej połowę sosu, a następnie posyp serem i orzechami, a resztę wlej. Sałatka jest gotowa, możesz podać na stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Ser "feta" - 290 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal / 100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g