skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wątróbką mintaja? Przygotuj niezbędne składniki. Jajka do sałatki potrzebują dużych wybranych. Jeśli twoje jajka są małe, drugiej kategorii, weź 4 sztuki. Ogórek potrzebuje dużego, soczystego, jeśli ogórki są małe, weź dwa.
Krok 2:
Wyjmij wątrobę mintaja ze słoika, spuść nadmiar płynu.
Krok 3:
Zetrzyj wątrobę widelcem. Sam określ stopień zmielenia konserw.Można go posiekać na bardzo małe kawałki, prawie do stanu pasztetu lub po prostu podzielić wątrobę na większe kawałki.
Krok 4:
Ogórek umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Jeśli skórka ogórka nie jest twarda, nie wiotka, nie jest gorzka, nie trzeba jej ciąć.
Krok 5:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój jajka w drobną kostkę.
Krok 6:
Łodygi selera umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Krok 7:
Opłucz pietruszkę i koperek, strząśnij z wody i drobno posiekaj. Zamiast pietruszki i koperku możesz wziąć inne warzywa do smaku, na przykład łodygi zielonej cebuli, kolendrę, szpinak.
Krok 8:
Jako sos sałatkowy możesz użyć zwykłej śmietany lub sosu tatarskiego. Jeśli chcesz użyć kamienia nazębnego, możesz wziąć sklep lub ugotować go samodzielnie. Do sosu potrzebujesz: 2 łyżki. l kwaśna śmietana zmieszana z jednym drobno pokrojonym ogórkiem kiszonym, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.
Krok 9:
W salaterce połącz jajka, seler, ogórek, zioła i wątróbkę mintaja.
Krok 10:
Sól, pieprz sałatkę do smaku, dopraw sosem lub kwaśną śmietaną i wymieszaj. Jeśli nie używasz kwaśnej śmietany, ale solonego sosu, musisz ostrożnie posolić i pieprzyć sałatkę, aby nie zepsuć sałatki przyprawami. Podawaj sałatkę do stołu. Smacznego!
wątróbkę mintaja można zastąpić wątróbką dorsza.
zamiast śmietany lub sosu tatarskiego możesz doprawić sałatkę majonezem. Dobrze komponuje się również z resztą składników tej sałatki.
bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiednią wątrobę: nie powinna być gorzka, nie powinna pełzać w twoich rękach, ale być elastyczna. Dlatego przed dodaniem wątróbki do sałatki koniecznie spróbuj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g
- Wątroba mintaja - 474 kcal/100g