Zebra na kefirze w powolnej kuchence
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
przygotuj ciasto:
- rozpuść masło w kuchence mikrofalowej;
- w misce rozbij jajka, wsyp cukier i dokładnie zetrzyj wszystko widelcem;
- wlej kefir do mieszanki jajecznej, dodaj stopione masło;
- przesiej mąkę wraz z sodą do wszystkich składników, zagnieść ciasto (powinno być gęste, ale nie strome);
- podziel ciasto na 2 części, z których jedną dodaj przesiane kakao, dobrze wymieszaj.
teraz posmaruj miskę wolnowaru masłem. Rozłóż ciasto warstwami na przemian-łyżkę bieli, łyżkę brązu. Ustaw tryb pieczenia i czas na 30 minut. Po sygnale nie spiesz się, aby zdobyć ciastko - odstaw na kolejne 5 minut pod zamkniętą pokrywką.
Przenieś gotową babeczkę na talerz i podawaj.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g