Zebra na kwaśnej śmietanie w powolnej kuchence
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
rozbij jajka do głębokiej miski, wlej cukier i ubij mikserem.
rozłóż śmietanę na masę jajeczną, wlej stopione masło.
przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do miski z pozostałymi składnikami, zagniataj trzepaczką do uzyskania gładkości.
na tym etapie dzielimy ciasto (powinno wyglądać jak naleśniki) na dwie równe części, do jednej z nich dodajemy proszek kakaowy, ugniatamy trzepaczką.
smarujemy miskę multicookera masłem i zaczynamy układać ciasto, robimy to na przemian: łyżkę światła, łyżkę ciemności. I tak całe ciasto.
pieczemy ciasto w trybie "Pieczenia" przez 60 minut, po czym pozostawiamy do podgrzania kolejne 10 minut. Wyjmij "Zebrę" z miski i ostudź na ruszcie.
podawaj ciastko na herbatę, jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g