skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić francuski chleb w wypiekaczu do chleba? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu gotowy chleb będzie bardziej puszysty i przewiewny. Woda powinna mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Podczas robienia chleba w maszynie do chleba najpierw dodaje się wszystkie płynne składniki, a następnie suche. Wlej wymaganą ilość wody do miski wypiekacza do chleba i dodaj sól.
Krok 3:
Następnie dodaj przesianą mąkę. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 4:
Posyp mąkę cukrem i drożdżami. Włóż miskę do wypiekacza do chleba i włącz podstawowy tryb pieczenia. U mnie trwa 3 godziny. Waga chleba 700 lub 750 gr. (w różnych modelach wypiekacza do chleba będzie inaczej, skup się na swojej technice), kolor skórki jest średni. W razie potrzeby możesz dodać pachnące zioła.
Krok 5:
Gdy ciasto uformuje się w Kolobok, polej je olejem roślinnym. Dzięki temu Kolobok zaczyna się bardziej aktywnie formować i przestaje przylegać do ścian.
Krok 6:
Podczas ugniatania ciasto staje się bardziej jednorodne i plastyczne.
Krok 7:
Po wymaganym czasie Wypiekacz do chleba wydaje sygnał dźwiękowy informujący, że chleb jest gotowy. Aromat świeżego chleba, który już rozprzestrzenia się po domu, również świadczy o jego gotowości. Wyjmij chleb z miski.
Krok 8:
Pyszny, aromatyczny domowy chleb jest gotowy. Zawiń go w ręcznik i ostudź. Smacznego!
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g