skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przede wszystkim gotujemy ziemniaki-myj je, obierz
Krok 2:
Gotuj w osolonej wodzie do miękkości
Krok 3:
Zamień ziemniaki w tłuczone ziemniaki, odcedź bulion ziemniaczany i pozwól mu trochę ostygnąć
Krok 4:
Przygotowanie składników do ciasta. Jeśli bulion okazał się mniejszy, dodaj wodę . Jeśli masz inne nadzienie-zamień wywar na ciepłą wodę lub mleko z wodą ( 50 :50)
Krok 5:
W ciepłym bulionie ziemniaczanym rozpuść cukier i sól
Krok 6:
Wymieszaj suche drożdże z mąką. Prawie zawsze gotuję z suchych drożdży-to znacznie oszczędza czas gotowania
Krok 7:
Łączymy suche i płynne składniki i zagniatamy ciasto, dobrze ugniatamy przez 10-15 minut, na tym etapie często korzystam z usług Maszyny do chleba
Krok 8:
Nasze ciasto jest gładkie i elastyczne, a praca z nim jest przyjemnością
Krok 9:
Przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę
Krok 10:
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie, do tego potrzebujemy: tłuczonych ziemniaków i gotowanego mięsa przez maszynę do mięsa, cebuli. Mam wieprzowinę z wołowiną, ale odpowiednie jest tutaj każde mięso, kurczak lub wątroba-weź dowolne, będzie pyszne )
Krok 11:
Drobno posiekaj cebulę
Krok 12:
Smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor
Krok 13:
Dodaj mięso do cebuli przez maszynę do mięsa, sól i pieprz, smaż przez kolejne 5 minut
Krok 14:
Smażone mięso dodajemy do puree ziemniaczanego
Krok 15:
Wymieszaj za pomocą popychacza
Krok 16:
Nasze nadzienie jest gotowe!
Krok 17:
Po określonym czasie ciasto już wzrosło
Krok 18:
Podziel go na małe bułeczki, z grubsza z jajkiem kurzym. Z podanych składników mam 25 placków
Krok 19:
Rękami formujemy ciasta
Krok 20:
Układamy nadzienie
Krok 21:
Dobrze mocujemy krawędzie i Rzeźbimy placki, układamy szwem w dół
Krok 22:
Zostawiamy pod ręcznikiem na 10-15 minut, aby wyrosły, ale możesz zacząć smażyć pierwsze uformowane placki, ponieważ już trochę wzrosły
Krok 23:
Smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym. Powinien sięgać mniej więcej do środka ciasta, być bardzo gorący, ale w żadnym wypadku nie palić się. Smażę na starej żeliwnej patelni-ma wyższą temperaturę ogrzewania. Ciasta rosną na naszych oczach, widać to na filmie
Krok 24:
Odwróć i usmaż z drugiej strony
Krok 25:
Nasze ciasta są gotowe! Smacznego!
pamiętaj, aby ugotować takie ciasta, ponieważ są po prostu wspaniałe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal / 100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal / 100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wywar - 18 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal / 100g