chipsy ziemniaczane na patelni domowej roboty

nie jedz chipsów z powodu szkodliwości? Przygotuj je w domu z tym przepisem! W sklepach z frytkami jest wiele szkodliwych substancji, takich jak konserwanty, glutaminiany i stabilizatory. Aby uniknąć ich dostania się do żołądka-zróbmy frytki w domu. To proste i pyszne... i bardziej przydatne niż w sklepie.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 2 g
tłuszcze 61 % 25 g
węglowodany 34 % 14 g
284 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Proste i bardzo przystępne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki i zamień je w plastry - nożem, tarką lub innym urządzeniem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij ziemniaki wodą, spłucz skrobią i osusz ręcznikiem papierowym. Rozłóż w jednej warstwie na talerzu (desce) i dopraw mieszanką przypraw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze rozgrzej olej i usmaż frytki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kiedy z jednej strony stały się złote-odwracamy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Spłucz nadmiar oleju i włóż do talerza. Podawaj domowe chipsy gotowane w domu na patelni.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy