Koszalin tatarski

koszyczek-chrupiący przysmak na herbatę. Dla kotów jako posypkę stosuje się cukier puder, który podkreśla smak potrawy i nadaje jej elegancki wygląd. Kosz można przygotować na śniadanie lub specjalnie na przyjazd gości.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 63 % 52 g
węglowodany 30 % 25 g
571 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek zajmijmy się jajkami. Oddziel białka od żółtek. Białka wkładamy do głębokiej miski, dodajemy sól i dobrze ubijamy w piankę trzepaczką lub mikserem. Do żółtek używamy małej filiżanki - należy je lekko wymieszać widelcem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej żółtka do miski z białkami i delikatnie wymieszaj trzepaczką, aż będą gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mąkę przesianą przez sito do miski z jajkami i zagniataj ciasto. Okazuje się gładki. Formujemy piłkę, owijamy ją folią spożywczą i odstawiamy na 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta na cienką warstwę o grubości około 0,5 cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą kręconego noża ostrożnie Wytnij te same diamenty. Aby to zrobić, tniemy warstwę nożem po przekątnej od prawej do lewej i odwrotnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wykonujemy małe nacięcie na każdym rombie i przewleczymy w nim jedną końcówkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej na patelnię i dobrze go podgrzej. Rozłóż kilka półfabrykatów i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Gotowe produkty usuwamy z patelni i posypujemy obficie cukrem pudrem, gdy są jeszcze gorące.

koszyczek-danie tatarskie przypominające nasz chrust.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy