skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek zajmijmy się jajkami. Oddziel białka od żółtek. Białka wkładamy do głębokiej miski, dodajemy sól i dobrze ubijamy w piankę trzepaczką lub mikserem. Do żółtek używamy małej filiżanki - należy je lekko wymieszać widelcem.
Krok 2:
Wlej żółtka do miski z białkami i delikatnie wymieszaj trzepaczką, aż będą gładkie.
Krok 3:
Wlej mąkę przesianą przez sito do miski z jajkami i zagniataj ciasto. Okazuje się gładki. Formujemy piłkę, owijamy ją folią spożywczą i odstawiamy na 10 minut.
Krok 4:
Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta na cienką warstwę o grubości około 0,5 cm.
Krok 5:
Za pomocą kręconego noża ostrożnie Wytnij te same diamenty. Aby to zrobić, tniemy warstwę nożem po przekątnej od prawej do lewej i odwrotnie.
Krok 6:
Wykonujemy małe nacięcie na każdym rombie i przewleczymy w nim jedną końcówkę.
Krok 7:
Wlej olej na patelnię i dobrze go podgrzej. Rozłóż kilka półfabrykatów i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Gotowe produkty usuwamy z patelni i posypujemy obficie cukrem pudrem, gdy są jeszcze gorące.
koszyczek-danie tatarskie przypominające nasz chrust.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g