skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podgrzej mleko do temperatury 40 stopni. Wlej go do szklanki, dodaj drożdże i 1 łyżkę cukru, wymieszaj, pozostaw na 10 minut w ciepłym miejscu, aby aktywować drożdże. Podczas gdy drożdże są zaparzone, przesiej mąkę do głębokiej miski i dodaj wszystkie pozostałe produkty przeznaczone do ciasta: sól, 2 łyżki cukru, jajko, 30 g roztopionego masła, wanilinę. Następnie wlej aktywowaną mieszaninę drożdży.
Krok 2:
Wymieszaj zawartość łyżką i zacznij ugniatać ciasto rękami bezpośrednio w misce.
Krok 3:
Przenieś ciasto na stół i ugniataj przez 10 minut, aż będzie elastyczne.
Krok 4:
Następnie przenieś go do miski (możesz wlać trochę mąki na dno) i przykryj folią spożywczą. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Zwracamy ciasto na powierzchnię roboczą, nie używamy już mąki.
Krok 5:
Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta na warstwę o wysokości 1 cm, aby wyciąć pączki, potrzebujemy dwóch okrągłych foremek. Wziąłem pierścień sałatkowy o średnicy 9 cm i korek z plastikowej butelki. Wytnij koła dużym pierścieniem, a mały-środek. Pozostałe ciasto ponownie zwijamy w kulkę, zwijamy i robimy z niego pączki. W sumie wyjdzie 10 sztuk.
Krok 6:
Smażyć pączki w głębokim tłuszczu na ogniu poniżej średniej, aż się zrumienią. Około 3 minuty z każdej strony.
Krok 7:
Rozłóż pączki na ręczniku papierowym do impregnacji.
Krok 8:
Do glazury wymieszaj w żelaznej misce 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 5 łyżek mleka. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Około 15 minut . Dodaj masło do gorącej glazury, wymieszaj.
Krok 9:
Zanurz schłodzone pączki z jednej strony w glazurze. Udekoruj posypką cukierniczą.
donuts donuts to amerykański przysmak, który mocno zakorzenił się w naszym kraju.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g