donuts donuts

te pączki są wspaniałe i smakują wyśmienicie! Amerykańskie pączki Donats to apetyczne i eleganckie danie. Są przygotowywane z dostępnych produktów i są takie same jak w amerykańskich filmach. Mleko, kakao, herbata i ogólnie wszystko jest dla nich idealne. Poczęstuj się!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 47 % 36 g
węglowodany 45 % 34 g
470 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podgrzej mleko do temperatury 40 stopni. Wlej go do szklanki, dodaj drożdże i 1 łyżkę cukru, wymieszaj, pozostaw na 10 minut w ciepłym miejscu, aby aktywować drożdże. Podczas gdy drożdże są zaparzone, przesiej mąkę do głębokiej miski i dodaj wszystkie pozostałe produkty przeznaczone do ciasta: sól, 2 łyżki cukru, jajko, 30 g roztopionego masła, wanilinę. Następnie wlej aktywowaną mieszaninę drożdży.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj zawartość łyżką i zacznij ugniatać ciasto rękami bezpośrednio w misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś ciasto na stół i ugniataj przez 10 minut, aż będzie elastyczne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przenieś go do miski (możesz wlać trochę mąki na dno) i przykryj folią spożywczą. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Zwracamy ciasto na powierzchnię roboczą, nie używamy już mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta na warstwę o wysokości 1 cm, aby wyciąć pączki, potrzebujemy dwóch okrągłych foremek. Wziąłem pierścień sałatkowy o średnicy 9 cm i korek z plastikowej butelki. Wytnij koła dużym pierścieniem, a mały-środek. Pozostałe ciasto ponownie zwijamy w kulkę, zwijamy i robimy z niego pączki. W sumie wyjdzie 10 sztuk.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć pączki w głębokim tłuszczu na ogniu poniżej średniej, aż się zrumienią. Około 3 minuty z każdej strony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż pączki na ręczniku papierowym do impregnacji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do glazury wymieszaj w żelaznej misce 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 5 łyżek mleka. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Około 15 minut . Dodaj masło do gorącej glazury, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zanurz schłodzone pączki z jednej strony w glazurze. Udekoruj posypką cukierniczą.

donuts donuts to amerykański przysmak, który mocno zakorzenił się w naszym kraju.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy