galaretka na ksylitolu

piękna, jasna, orzeźwiająca galaretka bez cukru-zdrowa i pyszna! Bardzo smaczny deser, w którym zamiast cukru stosuje się ksylitol - substytut cukru. A także agar-agar i wiele jasnych letnich owoców i jagód - wybierz według własnego gustu, wszystko będzie pasować. Przysmak bardzo lubiany przez całą naszą rodzinę w ciepłym sezonie. Spróbuj I ty!
ZorianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 19 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. W razie potrzeby umyj owoce i jagody, obierz. Możesz wziąć dowolne owoce i jagody według własnego gustu. Pokrój owoce i duże jagody na małe kawałki.
2. Wlej sok winogronowy do rondla. Jeśli uważasz, że jest zbyt skoncentrowany w smaku, rozcieńczyć 1:1 (160 ml soku i wody).
3. Dodaj agar-agar i wszystko dobrze wymieszaj.
4. Umieść rondel na małym ogniu, zagotuj, gotuj przez 2 minuty.
5. W tym czasie ułóż owoce i jagody w foremkach.
6. Dodaj ksylitol do rondla, wymieszaj.
7. Wlej galaretkę do kokilek, ostudź i wstaw do lodówki na 2 godziny.
8. Usuń zamrożoną galaretkę z foremek i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sok winogronowy - 54   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g
  • Ksylitol - 243   kcal/100g

Podobne przepisy