galaretka na ksylitolu
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. W razie potrzeby umyj owoce i jagody, obierz. Możesz wziąć dowolne owoce i jagody według własnego gustu. Pokrój owoce i duże jagody na małe kawałki.
2. Wlej sok winogronowy do rondla. Jeśli uważasz, że jest zbyt skoncentrowany w smaku, rozcieńczyć 1:1 (160 ml soku i wody).
3. Dodaj agar-agar i wszystko dobrze wymieszaj.
4. Umieść rondel na małym ogniu, zagotuj, gotuj przez 2 minuty.
5. W tym czasie ułóż owoce i jagody w foremkach.
6. Dodaj ksylitol do rondla, wymieszaj.
7. Wlej galaretkę do kokilek, ostudź i wstaw do lodówki na 2 godziny.
8. Usuń zamrożoną galaretkę z foremek i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sok winogronowy - 54 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g
- Ksylitol - 243 kcal/100g