skład / składniki
metoda gotowania
dobre są solone grzyby. Każdy jest dobry, ale najlepsze są słone fale. Szkoda tylko, że podczas solenia i marynowania tracą swój różowy kolor, stają się nieokreślone. Szary. Ale myślę, że to cię nie powstrzyma i spróbujesz zrobić je według mojego przepisu kulinarnego.
solone fale na gorąco i na zimno, oba nie są trudne,ale na razie powiem tylko o zimnym.
grzyby są dokładnie myte, po prostu nie próbuj ich smakować na surowo – oczywiście nie zatruwaj się na śmierć, ale będziesz musiał cierpieć przez kilka dni, można je zrobić z jedzeniem, dopiero po pewnym przetworzeniu. W przypadku solenia na zimno przygotowujemy solankę w ilości 1 litra 2% roztworu soli na 10 kg.grzyby. Moczyć fale przez 2-3 dni, solankę zmieniać 2 razy dziennie. Po namoczeniu grzyby ułożyć czapkami w pojemniku, na dnie którego wylano garść soli. Grzyby układamy warstwami, z których każdą posypujemy solą, około 2 łyżki stołowe na 10 kg. do każdej warstwy dodajemy również przyprawy. Przykryj czystą serwetką i połóż prasę. Jeśli wystający sok nie wystarczy, dodaj solankę(750 gr. soli na 16 kg. grzybów). Takie słone fale są gotowe za 40-50 dni
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Falochrony - 22 kcal/100g