solone falbanki z liściem laurowym i porzeczkowym

harmonijnie uzupełniają i urozmaicają świąteczny stół!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 50 % 1 g
9 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 D 12 h 15 min

dobre są solone grzyby. Każdy jest dobry, ale najlepsze są słone fale. Szkoda tylko, że podczas solenia i marynowania tracą swój różowy kolor, stają się nieokreślone. Szary. Ale myślę, że to cię nie powstrzyma i spróbujesz zrobić je według mojego przepisu kulinarnego.
solone fale na gorąco i na zimno, oba nie są trudne,ale na razie powiem tylko o zimnym.
grzyby są dokładnie myte, po prostu nie próbuj ich smakować na surowo – oczywiście nie zatruwaj się na śmierć, ale będziesz musiał cierpieć przez kilka dni, można je zrobić z jedzeniem, dopiero po pewnym przetworzeniu. W przypadku solenia na zimno przygotowujemy solankę w ilości 1 litra 2% roztworu soli na 10 kg.grzyby. Moczyć fale przez 2-3 dni, solankę zmieniać 2 razy dziennie. Po namoczeniu grzyby ułożyć czapkami w pojemniku, na dnie którego wylano garść soli. Grzyby układamy warstwami, z których każdą posypujemy solą, około 2 łyżki stołowe na 10 kg. do każdej warstwy dodajemy również przyprawy. Przykryj czystą serwetką i połóż prasę. Jeśli wystający sok nie wystarczy, dodaj solankę(750 gr. soli na 16 kg. grzybów). Takie słone fale są gotowe za 40-50 dni

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Falochrony - 22   kcal/100g

Podobne przepisy