kiszona kapusta z burakami na zimę

zdrowe i super szybkie solenie dla hobbystów! Kapusta kiszona z burakami na zimę w naczyniu, które jest wygodne do przechowywania. Po procesie fermentacji można go przechowywać w lodówce, na balkonie, w piwnicy, zamykając słoiki nylonowymi pokrywkami. Do wszystkiego ma również piękny kolor!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
26 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kiszoną kapustę z burakami? Dobrze umyj warzywa i osusz je.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W zimnej przegotowanej wodzie rozpuść sól i cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyść kapustę z okrywowych i zielonkawych liści-jakość produktu końcowego zależy tylko od tego, jaki masz surowiec. Kapusta kiszona jest bardzo smaczna, jeśli weźmiesz śnieżnobiałą, dojrzałą główkę kapusty z soczystymi liśćmi. Pokrój główkę kapusty na pół, a następnie na plasterki, aby można było pokroić na kawałki wygodne do solenia i jedzenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Buraki obrać i pokroić w cienkie plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W pojemniku do solenia-wygodnie jest to zrobić w plastikowych wiadrach-ułóż kawałki kapusty i plasterki buraków warstwami, dodając ziarna pieprzu. Napełnij solanką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zostaw kapustę w pokoju fermentacyjnym. Umieść wiadra w filiżankach lub miseczkach o większej średnicy, ponieważ kapusta zacznie fermentować i wycieknie solanka. Czasami mieszaj kawałki kapusty łyżką, aby umożliwić ucieczkę gazu. Proces zależy od temperatury, zwykle jest to 4-7 dni, po czym kapusta jest zamknięta i wyniesiona w zimne miejsce.

jeśli wolisz kiszoną kapustę z burakami, ten przepis jest właśnie dla ciebie. Przepis na taką kapustę jest mniej powszechny niż marynowana, ale to ona różni się od wspomnianej większej korzyści. W kapuście kiszonej ilość witaminy C tylko wzrasta. Dlatego warto podawać go dzieciom i ogólnie jeść wszystkim zimą. Możesz podawać kiszonkę z gotowanymi ziemniakami, dowolnym mięsem, jako przekąskę na świątecznym stole.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy