mostek wędzony na zimno

Przygotuj pyszne mięso o oszałamiającym smaku! Wędzony na zimno mostek jest bardzo smaczny i niesamowicie aromatyczny. Nawiasem mówiąc, smaczniejszy i bardziej aromatyczny produkt przygotowany metodą wędzenia na gorąco. Wady technologii polegają na tym, że proces trwa znacznie dłużej. Wysiłek oczywiście będzie wymagany, ale głównie jest to czas oczekiwania.
♥EugeniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 8 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 0 % 0 g
91 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 D

możesz wziąć dowolny mostek do wędzenia, ale lepiej, jeśli ma warstwy mięsa i tłuszczu o grubości co najmniej kilku centymetrów. Następnie pokrój wybrany mostek na kawałki o grubości około 7 cm.

obierz ząbki czosnku i przepuść je przez specjalną prasę. Liście laurowe, wstępnie umyte i wysuszone, posiekane.

następnym krokiem jest pocieranie kawałków mostka solą. Musisz go pocierać ze wszystkich stron. Kiedy proces dobiegnie końca, nadal będzie dużo soli. Pocieramy również mięso określoną ilością cukru, posiekanymi liśćmi laurowymi i czosnkiem.

następnie bierzemy szklane, ceramiczne lub emaliowane naczynia. Włóż mięso warstwami do tego pojemnika i posyp każdą warstwę resztkami soli. Żeby było mniej lub bardziej równomiernie. Teraz mięso musi stać przez 12 godzin, a nie w lodówce, ale w kuchni.

natychmiast przygotuj solankę, wlewając wodę do garnka. Stawiamy rondel na dużym ogniu, doprowadzamy płyn do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, wlej do niej sól, cukier granulowany i czerwony mielony pieprz. Wymieszaj, poczekaj, aż płyn ponownie się zagotuje i zdejmij patelnię z ognia. Przykryj pokrywką i pozostaw do zaparzenia na 12 godzin.

czas minął-napełnij mięso solanką. Lekko poruszaj mięsem widelcem lub szpatułką, aby solanka przeniknęła wszędzie. Wkładamy mięso w solance do lodówki na półtora tygodnia. A następnie wlej czystą wodę do dużego pojemnika, włóż do niego mostek i ponownie pozostaw na 12 godzin, dopiero teraz moczyć.

następnie myjemy mostek z soli i kładziemy go na ruszcie w chłodzie do wyschnięcia-ponownie na 12 godzin. Po mostku będzie gotowy do palenia. Będziemy go palić w wędzarni na zimno. Jeśli nie jest dostępny, takie urządzenie można zbudować niezależnie. Chodzi o to, że dzięki tej metodzie produkt jest wędzony w niskiej temperaturze (25-30 stopni Celsjusza) przez długi czas. Podczas gotowania produkt odwadnia się, staje się twardszy.

przygotowujemy wędzarnię. Zawieś lekko suszone mięso w szafce wędzarniczej. Stale utrzymujemy odpowiednią temperaturę. Wędzimy mostek przez 2 dni.

taki mostek jest przechowywany przez bardzo długi czas w chłodnych warunkach, ale z reguły jest spożywany szybciej niż upływa okres przydatności do spożycia. W końcu okazuje się niesamowicie pachnący i smaczny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mostek wołowy - 217   kcal/100g

Podobne przepisy