skład / składniki
metoda gotowania
możesz wziąć dowolny mostek do wędzenia, ale lepiej, jeśli ma warstwy mięsa i tłuszczu o grubości co najmniej kilku centymetrów. Następnie pokrój wybrany mostek na kawałki o grubości około 7 cm.
obierz ząbki czosnku i przepuść je przez specjalną prasę. Liście laurowe, wstępnie umyte i wysuszone, posiekane.
następnym krokiem jest pocieranie kawałków mostka solą. Musisz go pocierać ze wszystkich stron. Kiedy proces dobiegnie końca, nadal będzie dużo soli. Pocieramy również mięso określoną ilością cukru, posiekanymi liśćmi laurowymi i czosnkiem.
następnie bierzemy szklane, ceramiczne lub emaliowane naczynia. Włóż mięso warstwami do tego pojemnika i posyp każdą warstwę resztkami soli. Żeby było mniej lub bardziej równomiernie. Teraz mięso musi stać przez 12 godzin, a nie w lodówce, ale w kuchni.
natychmiast przygotuj solankę, wlewając wodę do garnka. Stawiamy rondel na dużym ogniu, doprowadzamy płyn do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, wlej do niej sól, cukier granulowany i czerwony mielony pieprz. Wymieszaj, poczekaj, aż płyn ponownie się zagotuje i zdejmij patelnię z ognia. Przykryj pokrywką i pozostaw do zaparzenia na 12 godzin.
czas minął-napełnij mięso solanką. Lekko poruszaj mięsem widelcem lub szpatułką, aby solanka przeniknęła wszędzie. Wkładamy mięso w solance do lodówki na półtora tygodnia. A następnie wlej czystą wodę do dużego pojemnika, włóż do niego mostek i ponownie pozostaw na 12 godzin, dopiero teraz moczyć.
następnie myjemy mostek z soli i kładziemy go na ruszcie w chłodzie do wyschnięcia-ponownie na 12 godzin. Po mostku będzie gotowy do palenia. Będziemy go palić w wędzarni na zimno. Jeśli nie jest dostępny, takie urządzenie można zbudować niezależnie. Chodzi o to, że dzięki tej metodzie produkt jest wędzony w niskiej temperaturze (25-30 stopni Celsjusza) przez długi czas. Podczas gotowania produkt odwadnia się, staje się twardszy.
przygotowujemy wędzarnię. Zawieś lekko suszone mięso w szafce wędzarniczej. Stale utrzymujemy odpowiednią temperaturę. Wędzimy mostek przez 2 dni.
taki mostek jest przechowywany przez bardzo długi czas w chłodnych warunkach, ale z reguły jest spożywany szybciej niż upływa okres przydatności do spożycia. W końcu okazuje się niesamowicie pachnący i smaczny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mostek wołowy - 217 kcal/100g