skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kiszone zielone pomidory w słoiku jak beczkowate? Przygotuj niezbędne produkty. W przepisie możesz użyć zarówno zielonych pomidorów, jak i tych, które już zaczęły trochę śpiewać. Tak więc usuń łodygę z pomidorów i dobrze umyj pomidory w czystej bieżącej wodzie. Nie będziemy sterylizować słoików, co oznacza, że pomidory, warzywa i pojemniki, w których nastąpi solenie, powinny być tak czyste, jak to możliwe.
Krok 2:
Najpierw umyj Pojemnik produktem, dobrze spłucz, a następnie umyj sodą dla większej pewności. Solę zielone pomidory w dużym plastikowym słoiku, ale możesz użyć zwykłego trzylitrowego szkła.
Krok 3:
Opłucz liście chrzanu i strząśnij resztki wody. Połóż arkusz chrzanu na dnie naczyń.
Krok 4:
Obierz czosnek, opłucz i dociśnij nożem każdy ząbek, aby był lekko spłaszczony. Dzięki temu solanka będzie bardziej aromatyczna i smaczna.
Krok 5:
Wyślij czosnek do chrzanu.
Krok 6:
Opłucz liście wiśni i dodaj do słoika. Jeśli masz parasole koperkowe, liście porzeczek i malin, użyj ich również do solenia.
Krok 7:
Na każdym pomidorze w okolicy łodygi wykonaj kilka nakłuć wykałaczką, aby pomidory solały się szybciej i bardziej równomiernie.
Krok 8:
W osobnej misce rozcieńczyć sól, cukier i musztardę w czystej wodzie. Niektóre przepisy wykluczają musztardę w proszku, próbowałem solić bez niej. Jak pokazała praktyka, z proszkiem w procesie solenia pomidorów powstaje mniej płytki nazębnej i pleśni, więc jeśli to możliwe, użyj tego składnika. O soli: wziąłem 2 łyżki ze zjeżdżalnią, patrzysz według własnych upodobań.
Krok 9:
Napełnij pomidory solanką, aby pokryła wszystkie pomidory. W razie potrzeby zrób kolejną lub połowę porcji solanki.
Krok 10:
Następnie należy ustawić ucisk, aby pomidory nie wyskakiwały. Do tego celu używam małej filiżanki, napełniam ją solanką i wkładam do słoika na pomidory (jak na zdjęciu).
Krok 11:
W ten sposób pomidory są stale w aromatycznej solance. Wyślij słoik na tydzień do zaparzenia w temperaturze pokojowej. Po tygodniu z góry widać białą powłokę, co sugeruje, że pomidory są solone i fermentowane. Ostrożnie usuń płytkę nazębną dużą łyżką, przykryj słoik plastikową lub nylonową pokrywką i wyślij do przechowywania i solenia w lodówce lub innym chłodnym miejscu (co najmniej 3 tygodnie).
Krok 12:
Solone zielone pomidory są gotowe!
im dłużej pomidory są zaparzane, tym smaczniejsze są! Koniecznie spróbuj i ciesz się smakiem, który wielu zna od dzieciństwa!
zielone pomidory będą doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i ziemniaczanych, a także kebabów i kiełbasek z grilla.
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Musztarda w proszku - 378 kcal/100g