skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lasagne bolognese z sosem beszamelowym? Najpierw musisz przygotować oba sosy. Zacznijmy od sosu "bolognese". Aby go przygotować, delikatnie obierz marchewki i cebulę, posiekaj je i smaż na oleju na patelni do miękkości.
Krok 2:
Dodaj mięso mielone i smaż przez 8 do 10 minut, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Podczas gotowania naczynie należy okresowo mieszać, rozbijając szpatułką grudki mięsa mielonego na drobniejszą i kruchą strukturę. Dodałam więcej selera, ale to jak na twój gust.
Krok 3:
Dodaj sos pomidorowy do mielonego mięsa, mieszankę suchych ziół-włoską lub bazyliową, sól, pieprz do smaku, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut.
Krok 4:
Teraz musisz przygotować sos & quot; beszamel & quot;. Aby go przygotować, weź patelnię z grubym dnem, rozpuść masło na średnim ogniu.
Krok 5:
Dodaj mąkę i szybko wymieszaj.
Krok 6:
Wlej mleko, dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Powinien wyglądać jak sos, a nie owsianka, więc należy go obserwować bez wychodzenia z pieca. Jeśli pojawią się grudki, sos można przecedzić lub pozostawić w ten sposób - nie będą zauważalne w gotowym naczyniu.
Krok 7:
Ser miękki (lepiej "mozzarellę", ale można każdy inny) zetrzeć na tarce.
Krok 8:
Teraz twardy ser (lepszy "parmezan") również trzeba zetrzeć.
Krok 9:
Zacznijmy zbierać samą lasagne. W naczyniu do pieczenia wlej trochę sosu & quot; beszamel" i ułóż warstwę arkuszy lasagne. Mogą być lekko zachodzące na siebie, nie trzeba ich przycinać.
Krok 10:
Ułóż sos na wierzchu arkuszy "Bolognese & quot;. To około 1/3 całej ilości sosu.
Krok 11:
Posyp startym miękkim serem.
Krok 12:
Polej sosem "beszamel".
Krok 13:
Następnie ponownie ułóż warstwę arkuszy lasagne, sos & quot; Bolognese& quot;, ser, sos " beszamel".
Krok 14:
I powtórz wszystkie warstwy jeszcze raz.
Krok 15:
Na ostatniej warstwie posyp twardym serem. Wszystkie arkusze lasagne powinny być pokryte sosem, aby mogły się ugotować i być miękkie, a nie suche. Umieść lasagne w rozgrzanym do 180 gr. piekarnik przez 30-40 minut. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na swojej technice.
Krok 16:
Gotowa lasagne jest lepsza do jedzenia na gorąco lub na ciepło. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser"Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g