Klasyczna lasagna bolognese z sosem beszamelowym

pyszne, jasne, bardzo apetyczne danie - dla całej rodziny. Klasyczna lasagna Bolognese z sosem beszamelowym to włoska potrawa uwielbiana na całym świecie. Lasagne wydaje się być bardzo trudna do przygotowania. Ale po ugotowaniu go pewnego dnia zrozumiesz, że algorytm działań jest bardzo prosty, a wynik jest niesamowity.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 41 % 17 g
węglowodany 39 % 16 g
222 kcal
IG: 13 / 75 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lasagne bolognese z sosem beszamelowym? Najpierw musisz przygotować oba sosy. Zacznijmy od sosu "bolognese". Aby go przygotować, delikatnie obierz marchewki i cebulę, posiekaj je i smaż na oleju na patelni do miękkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj mięso mielone i smaż przez 8 do 10 minut, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Podczas gotowania naczynie należy okresowo mieszać, rozbijając szpatułką grudki mięsa mielonego na drobniejszą i kruchą strukturę. Dodałam więcej selera, ale to jak na twój gust.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sos pomidorowy do mielonego mięsa, mieszankę suchych ziół-włoską lub bazyliową, sól, pieprz do smaku, wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz musisz przygotować sos & quot; beszamel & quot;. Aby go przygotować, weź patelnię z grubym dnem, rozpuść masło na średnim ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę i szybko wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mleko, dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Powinien wyglądać jak sos, a nie owsianka, więc należy go obserwować bez wychodzenia z pieca. Jeśli pojawią się grudki, sos można przecedzić lub pozostawić w ten sposób - nie będą zauważalne w gotowym naczyniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ser miękki (lepiej "mozzarellę", ale można każdy inny) zetrzeć na tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz twardy ser (lepszy "parmezan") również trzeba zetrzeć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zacznijmy zbierać samą lasagne. W naczyniu do pieczenia wlej trochę sosu & quot; beszamel" i ułóż warstwę arkuszy lasagne. Mogą być lekko zachodzące na siebie, nie trzeba ich przycinać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż sos na wierzchu arkuszy "Bolognese & quot;. To około 1/3 całej ilości sosu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp startym miękkim serem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Polej sosem "beszamel".

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie ponownie ułóż warstwę arkuszy lasagne, sos & quot; Bolognese& quot;, ser, sos " beszamel".

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    I powtórz wszystkie warstwy jeszcze raz.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na ostatniej warstwie posyp twardym serem. Wszystkie arkusze lasagne powinny być pokryte sosem, aby mogły się ugotować i być miękkie, a nie suche. Umieść lasagne w rozgrzanym do 180 gr. piekarnik przez 30-40 minut. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na swojej technice.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowa lasagne jest lepsza do jedzenia na gorąco lub na ciepło. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser"Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy