skład / składniki
metoda gotowania
obierz pęcherzycę. Będzie dość lepki. Włóż pęcherzycę do rondla ze stali nierdzewnej, zalej gorącą wodą, aby przykryła owoce.
Przygotuj dwa litrowe słoiki. Na dnie każdego z nich umieść: 1 kwiatostan koperku, 1 liść porzeczki, 1 liść laurowy, 1 liść wiśni, 3 goździki, szczyptę mieszanki groszku, dwa grubo posiekane ząbki czosnku.
wyjmij pęcherzycę z wody i wytrzyj każdy owoc ręcznikiem. Musisz usunąć z nich woskową powłokę. Pęcherzyca delikatnie przebij wykałaczką w dwóch miejscach. Jest to konieczne, aby owoce były lepiej nasycone marynatą.
napełnij słoiki wypełnione pęcherzycą wrzątkiem i odstaw na 10 minut, a następnie spuść wodę.
w tym czasie przygotujemy marynatę. Podgrzej litr wody na kuchence, włóż do niej sól i cukier, dokładnie wymieszaj, aby kryształy się rozpuściły. Następnie doprowadź marynatę do wrzenia.
gdy marynata się zagotuje, napełnij nią słoiki pęcherzycy. Dodaj do każdej 1 łyżeczkę. esencja octu. Zamknij słoiki sterylnymi pokrywkami, odwróć je do góry nogami. Zawiń w koc, aż całkowicie ostygnie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pęcherzyca - 32 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 231 kcal/100g