skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do przygotowania. Oczyszczamy białą kapustę z górnych suchych i brudnych liści. Pokrój główkę kapusty na dwie części i wytnij łodygę. Drobno posiekaj kapustę nożem lub robotem kuchennym, jeśli obrabiany przedmiot jest gotowany w dużych ilościach.
Krok 2:
Moje marchewki, obieramy, jeśli marchewka jest młoda, tylko z ogrodu, jej skóra jest cienka i delikatna, nie można jej obrać, wystarczy umyć warzywo gąbką. Trzy marchewki na tarce lub przepuszczamy przez robot kuchenny.
Krok 3:
Gotowane warzywa wkładamy do dużego pojemnika, wygodniej miski lub miski. Dodaj (jeśli w ogóle) nasiona kopru, sprawi, że przedmiot będzie szczególnie pachnący. Wymieszaj i zmiksuj warzywa czystymi rękami.
Krok 4:
Musisz wcześniej przygotować słoiki. Myjemy puszki z sodą pod bieżącą wodą i sterylizujemy w jeden z wygodnych sposobów. Osobiście lubię sterylizować słoiki w piekarniku, okazuje się, że na raz jest dużo sterylnych naczyń. Mokre słoiki kładziemy szyjką w dół na ruszcie w zimnym piekarniku, ustawiamy na 150 stopni. Słoiki o pojemności 1 litra wystarczą do przechowywania w piekarniku przez 15 minut. Myjemy pokrywki i gotujemy, suszymy.
Krok 5:
Kapustę i marchewkę wkładamy do słoików, mocno ubijając do ramion słoików. Zagotuj wodę w czajniku i wlej kapustę do słoików, aby woda całkowicie zakryła zawartość słoików. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami, pozostaw na 15 minut. Wlej wodę ze słoików z kapustą do rondla. Ponownie zagotuj i powtórz procedurę nalewania kapusty do słoików przez 15 minut.
Krok 6:
Ponownie wlej wodę ze słoików do rondla. Podpalamy, dodajemy cukier i sól, liść laurowy, ziarna pieprzu, mieszamy, aby cukier i sól całkowicie się rozpuściły. Gdy marynata się zagotuje, wlej ocet i wyłącz ogień.
Krok 7:
Wlać gotowaną marynatę do słoików z kapustą. Natychmiast zamknij i zwiń słoiki pokrywkami. Pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Usuwamy przedmiot do przechowywania w chłodnej spiżarni.
Krok 8:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g