wczesna kapusta na zimę w słoikach

Prosty i smaczny zbiór kapusty na zimę! Z wczesnej kapusty rzadko robi się preparaty na zimę, wiele gospodyń domowych uważa, że taka kapusta nie jest przechowywana. W rzeczywistości z wczesnej kapusty można wykonać różne preparaty, które są przechowywane przez całą zimę w chłodnej spiżarni. Na przykład marynowana kapusta.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
23 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do przygotowania. Oczyszczamy białą kapustę z górnych suchych i brudnych liści. Pokrój główkę kapusty na dwie części i wytnij łodygę. Drobno posiekaj kapustę nożem lub robotem kuchennym, jeśli obrabiany przedmiot jest gotowany w dużych ilościach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moje marchewki, obieramy, jeśli marchewka jest młoda, tylko z ogrodu, jej skóra jest cienka i delikatna, nie można jej obrać, wystarczy umyć warzywo gąbką. Trzy marchewki na tarce lub przepuszczamy przez robot kuchenny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowane warzywa wkładamy do dużego pojemnika, wygodniej miski lub miski. Dodaj (jeśli w ogóle) nasiona kopru, sprawi, że przedmiot będzie szczególnie pachnący. Wymieszaj i zmiksuj warzywa czystymi rękami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Musisz wcześniej przygotować słoiki. Myjemy puszki z sodą pod bieżącą wodą i sterylizujemy w jeden z wygodnych sposobów. Osobiście lubię sterylizować słoiki w piekarniku, okazuje się, że na raz jest dużo sterylnych naczyń. Mokre słoiki kładziemy szyjką w dół na ruszcie w zimnym piekarniku, ustawiamy na 150 stopni. Słoiki o pojemności 1 litra wystarczą do przechowywania w piekarniku przez 15 minut. Myjemy pokrywki i gotujemy, suszymy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kapustę i marchewkę wkładamy do słoików, mocno ubijając do ramion słoików. Zagotuj wodę w czajniku i wlej kapustę do słoików, aby woda całkowicie zakryła zawartość słoików. Przykryj słoiki sterylnymi pokrywkami, pozostaw na 15 minut. Wlej wodę ze słoików z kapustą do rondla. Ponownie zagotuj i powtórz procedurę nalewania kapusty do słoików przez 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponownie wlej wodę ze słoików do rondla. Podpalamy, dodajemy cukier i sól, liść laurowy, ziarna pieprzu, mieszamy, aby cukier i sól całkowicie się rozpuściły. Gdy marynata się zagotuje, wlej ocet i wyłącz ogień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlać gotowaną marynatę do słoików z kapustą. Natychmiast zamknij i zwiń słoiki pokrywkami. Pozostaw w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Usuwamy przedmiot do przechowywania w chłodnej spiżarni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy