ciasto prezentowe biszkoptowe według GOST własnymi rękami

niezwykle smaczne, delikatne, zwiewne, świąteczne! Ciasto prezentowe według GOST jest jednym z najsmaczniejszych i najbardziej znanych deserów z czasów radzieckich. Zwiewne ciasta biszkoptowe idealnie komponują się z aromatycznym kremem i prażonymi orzeszkami ziemnymi. A gotowanie jest dziecinnie proste!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 29 % 18 g
węglowodany 58 % 36 g
348 kcal
IG: 6 / 3 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić biszkoptowe ciasto prezentowe według GOST? Przygotuj produkty według listy. Jajka umyć i osuszyć serwetkami. Zamiast koniaku możesz wziąć rum, likier lub syrop rozcieńczony wódką. Nasze orzeszki ziemne są posypywane, więc możesz je zastąpić innymi orzechami. Lub użyj lukru zamiast posypek orzechowych-wybierz to, co jest dla ciebie najlepsze. Pamiętaj jednak, że wtedy będziesz miał już inne ciasto)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj produkty na klasyczny biszkopt. Wszystkie powinny mieć mniej więcej taką samą temperaturę: zimną lub ciepłą. Mam zimno. Podziel jajka na białka i żółtka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij żółtka z połową objętości cukru na gęstą żółtą masę (ubij mikserem 5-7 minut).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Białka ubij najpierw z małą prędkością miksera, aż będą miękkie szczyty. Następnie stopniowo zwiększaj prędkość, nie przestając ubijać, dodaj pozostały cukier w małych porcjach, a także sól dla stabilności białek. Ubij mieszankę białkową na twarde szczyty. Oznacza to, że podczas obracania naczyń proteiny pozostają nieruchome.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ubite białka do żółtek w częściach. Za pomocą łopatki bardzo delikatnie wymieszaj mieszankę jajeczną ruchami od góry do dołu, aż uzyskasz puszystą masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę przez sito. Następnie dodaj go częściami do ciasta, ponownie przesiając przez sito. Delikatnie wymieszaj płynnymi ruchami od góry do dołu, nasycając ciasto bąbelkami powietrza. Mąka może zająć ci mniej lub więcej, weź to pod uwagę i spójrz na konsystencję ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem, posmaruj olejem roślinnym. Boki formy nie muszą być smarowane. Biszkopt podczas pieczenia wzrośnie i & quot; przylgnie & quot; do krawędzi formy. Ostrożnie włóż ciasto do formy, spłaszcz górę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-35 minut. Przez pierwsze 15-20 minut nie otwieraj piekarnika, aby biszkopt nie opadł. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku. Sprawdź gotowość drewnianym patyczkiem. Jeśli wyjdzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest gotowy. Ostudzić upieczony biszkopt, wyjąć z formy. Najlepiej, jeśli biszkopt leży przez 8-12 godzin, w tym czasie zagęści się i nie kruszy się podczas krojenia na ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Możesz zrobić krem i złożyć ciasto następnego dnia. Najpierw przygotuj impregnację. Aby to zrobić, połącz wodę i cukier w rondlu, wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia. A gdy cukier całkowicie się rozpuści, zdejmij z ognia. Ostudzić syrop, wlać koniak i wymieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj produkty do kremu. Masło powinno być dobrej jakości. Jeśli nie chcesz, możesz pominąć koniak. Mleko może mieć dowolną zawartość tłuszczu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W rondlu lub rondlu ubij jajko trzepaczką, wlej mleko, wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj cukier do jajek na patelni, wymieszaj. Umieść patelnię na małym ogniu, zagotuj, ciągle mieszając, aby jajko się nie zsiadło.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na małym ogniu gotuj syrop mleczny, aż zgęstnieje (około 5-7 minut), jednocześnie mieszając. Na gorąco syrop jest podobny do skondensowanego mleka, po schłodzeniu nadal zgęstnieje. Wlej do kubka, przykryj folią i ostudź. Następnie włóż syrop do lodówki. Aby przygotować krem, bardzo ważne jest, aby syrop mleczny był zimny, wtedy krem okaże się bujny i stabilny.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ubij masło w temperaturze pokojowej mikserem na puszystą masę z cukrem waniliowym.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj łyżką schłodzony syrop mleczny do ubitego masła, za każdym razem dobrze ubijając miksturę mikserem. Pod koniec ubijania wlej koniak (możesz pominąć).

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Krem jest gotowy!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pokrój biszkopt ostrym nożem na 2 ciasta. Każde ciasto równomiernie namoczyć wodą zmieszaną z koniakiem. Możesz rozcieńczyć syrop wodą i zaimpregnować ciasta tą mieszanką.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Nałóż większość kremu na dolne ciasto, przykryj drugim ciastem, lekko dociśnij. Wierzch i boki ciasta równomiernie posmaruj pozostałą śmietaną.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Orzeszki ziemne smażyć na suchej patelni bez oleju, często mieszając, aż się zarumienią. Ostudzić, obrać orzechy. Umieść orzechy w ciasnym worku i zmiel je wałkiem do ciasta, niezbyt grubo, ale nie drobno. Lub posiekaj orzechy nożem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Całkowicie posyp ciasto orzechami na wierzchu i bokach. Następnie posyp ciasto przez sito cukrem pudrem. Włóż gotowe ciasto do lodówki, aby ostygło na 4-5 godzin lub na noc. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy