stek wołowy z klinami morelowymi

soczysty i pikantny stek dla tych, którzy lubią pikantne! W końcu doszedłem do steków. Długo opierała się, żeby nie smażyć. Zacząłem eksperymentować i zdecydowałem się na metodę, która nie wymaga smażenia i nie szkodzi zdrowiu. Nakarmiłam męża. Dobrze odżywiony i zadowolony mąż-szczęśliwy ja) życzę ci aromatycznego mięsa z plasterkami moreli .
annasher88Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 14 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 11 % 3 g
170 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce wymieszaj czosnek, oliwę z oliwek, ziarna pieprzu, pieprz cayenne i Kari

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj. Mięso należy pokroić na duże kawałki o grubości 2-3 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj pojemnik pokrywką i pozostaw do marynowania przez 1 godzinę. W tym czasie mięso należy kilkakrotnie obrócić

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Morele myjemy i kroimy na 4 części

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebula drobno pokrojona w krążki

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po upływie czasu wyjmujemy mięso z pojemnika, aby marynata pozostała. Posmaruj patelnię grillową masłem i dodaj całą marynatę

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż go równomiernie na dnie patelni. Rozłóż mięso. W rozgrzanym piekarniku do 230 stopni gotuj przez 6 minut z jednej strony. Po odwróceniu i kontynuowaniu gotowania przez kolejne 2 minuty z drugiej strony. Jeśli lubisz steki z krwią, skróć czas gotowania. 4-5 min z jednej strony i 1-2 min z drugiej

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mięso jest gotowe, przełóż je do folii, aby trochę odpoczęło. A na patelni z sokiem włóż morele, cebulę i wodę lub bulion

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dusić na średnim ogniu przez 2-3 min

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Możesz podawać steki z morelą, doprawione solą i cukrem do smaku. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal / 100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal / 100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g

Podobne przepisy