Lagman po tatarsku z baraniny

Oryginalny, sycący, apetyczny, dla całej rodziny! Lagman po tatarsku z jagnięciną to gorące danie, które jest czymś pomiędzy zupą a drugą. Lagman jest przygotowywany bardzo prosto, ale okazuje się, że jest go dużo-zarówno przystawka, jak i mięso z aromatycznym sosem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 54 % 14 g
127 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować Lagman po tatarsku z jagnięciny? Przygotuj jedzenie. Warzywa umyć, osuszyć i obrać. Do warzyw z listy możesz również dodać paprykę. Weź przyprawy do smaku i dostępności. Główną zasadą klasycznego lagmana jest bardzo ostry i pikantny smak. Każda zieleń jest odpowiednia, mam pietruszkę i seler.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj makaron. Jak zrobić makaron? W głębokiej misce ubij jajko, dodaj łyżeczkę soli, ubij widelcem. Wlej szklankę wody, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać przesianą mąkę, wymieszać i zagnieść elastyczne, elastyczne ciasto jak na pierogi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na posypanym mąką stole rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i pokrój w wąskie, długie paski. Pozostaw makaron do wyschnięcia na około 15 minut na stole.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz mięso jagnięce, dobrze osusz i pokrój na małe kawałki, usuwając nadmiar tłuszczu i folii. Tłuszcz można stopić na patelni, a następnie ugotować w nim mięso. Ale jeśli nie chcesz, aby danie było zbyt tłuste, użyj oleju roślinnego do smażenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę w półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Marchew-cienkie i długie paski lub talerze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ziemniaki na duże kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie zajmij się mięsem. Wlej olej roślinny na głęboką patelnię lub kocioł, podgrzej go na dużym ogniu. Włóż mięso do oleju i mieszając smaż na złoty kolor ze wszystkich stron. Nie zmniejszaj ognia, mięso powinno być smażone, a nie gotowane.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj cebulę i marchewkę do mięsa, smaż wszystko razem przez 20 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Równolegle w rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i gotuj partiami, aż makaron będzie ugotowany. Wyjmij go łyżką cedzakową i włóż do durszlaka, pozwalając, aby nadmiar wody spłynął. Ułóż gotowy makaron na talerzach (prawdziwy tatarski lagman podawany jest w głębokich misach), posyp olejem roślinnym, aby się nie sklejał. Nie wylewaj wody, w której gotowano makaron, będzie potrzebny do gotowania mięsa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po upływie czasu dodaj ziemniaki do mięsa z warzywami. Wlej wodę na patelnię z mięsem, w której gotowano makaron. Mieszaj i gotuj mięso z warzywami na średnim ogniu przez około 20 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój pomidory w kostkę, jeśli ich skóra jest twarda, możesz ją usunąć. Wyślij pomidory na patelnię z mięsem, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. W międzyczasie przygotuj sos. W misce wymieszaj czarną i ostrą paprykę, dodaj posiekany czosnek, wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na patelnię dodaj dressing, posiekane zioła i sól. Mieszaj i gotuj naczynie pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie wyłącz ogień. Włóż mięso do misek z makaronem i polej sosem. Podawaj ze świeżymi warzywami. Smacznego!

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy