skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować Lagman po tatarsku z jagnięciny? Przygotuj jedzenie. Warzywa umyć, osuszyć i obrać. Do warzyw z listy możesz również dodać paprykę. Weź przyprawy do smaku i dostępności. Główną zasadą klasycznego lagmana jest bardzo ostry i pikantny smak. Każda zieleń jest odpowiednia, mam pietruszkę i seler.
Krok 2:
Ugotuj makaron. Jak zrobić makaron? W głębokiej misce ubij jajko, dodaj łyżeczkę soli, ubij widelcem. Wlej szklankę wody, wymieszaj.
Krok 3:
Wlać przesianą mąkę, wymieszać i zagnieść elastyczne, elastyczne ciasto jak na pierogi.
Krok 4:
Na posypanym mąką stole rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i pokrój w wąskie, długie paski. Pozostaw makaron do wyschnięcia na około 15 minut na stole.
Krok 5:
Opłucz mięso jagnięce, dobrze osusz i pokrój na małe kawałki, usuwając nadmiar tłuszczu i folii. Tłuszcz można stopić na patelni, a następnie ugotować w nim mięso. Ale jeśli nie chcesz, aby danie było zbyt tłuste, użyj oleju roślinnego do smażenia.
Krok 6:
Pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 7:
Marchew-cienkie i długie paski lub talerze.
Krok 8:
Pokrój ziemniaki na duże kawałki.
Krok 9:
W międzyczasie zajmij się mięsem. Wlej olej roślinny na głęboką patelnię lub kocioł, podgrzej go na dużym ogniu. Włóż mięso do oleju i mieszając smaż na złoty kolor ze wszystkich stron. Nie zmniejszaj ognia, mięso powinno być smażone, a nie gotowane.
Krok 10:
Dodaj cebulę i marchewkę do mięsa, smaż wszystko razem przez 20 minut.
Krok 11:
Równolegle w rondlu zagotuj wodę, dodaj sól i gotuj partiami, aż makaron będzie ugotowany. Wyjmij go łyżką cedzakową i włóż do durszlaka, pozwalając, aby nadmiar wody spłynął. Ułóż gotowy makaron na talerzach (prawdziwy tatarski lagman podawany jest w głębokich misach), posyp olejem roślinnym, aby się nie sklejał. Nie wylewaj wody, w której gotowano makaron, będzie potrzebny do gotowania mięsa.
Krok 12:
Po upływie czasu dodaj ziemniaki do mięsa z warzywami. Wlej wodę na patelnię z mięsem, w której gotowano makaron. Mieszaj i gotuj mięso z warzywami na średnim ogniu przez około 20 minut.
Krok 13:
Pokrój pomidory w kostkę, jeśli ich skóra jest twarda, możesz ją usunąć. Wyślij pomidory na patelnię z mięsem, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. W międzyczasie przygotuj sos. W misce wymieszaj czarną i ostrą paprykę, dodaj posiekany czosnek, wymieszaj.
Krok 14:
Na patelnię dodaj dressing, posiekane zioła i sól. Mieszaj i gotuj naczynie pod przykryciem przez około 5 minut. Następnie wyłącz ogień. Włóż mięso do misek z makaronem i polej sosem. Podawaj ze świeżymi warzywami. Smacznego!
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g