ośmiornica egzotyczna na grillu elektrycznym

masz ośmiornicę? Nie spiesz się! Przygotuj go według tajnego przepisu...
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 69 % 24 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 23 % 8 g
157 kcal
IG: 89 / 0 / 11

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

Mój przyjaciel-koneser kuchni egzotycznej i smakosz uważa przepis na ośmiornicę egzotyczną na grillu elektrycznym za najbardziej wyrafinowany z tych, które można przygotować na szybką rękę. Mięso ośmiornicy spodoba się koneserom morskiej kuchni tropikalnej. Jeśli lubisz małże, ostrygi i kalmary, to jedzenie też będzie smakować. Ten przepis kulinarny będzie wymagał od kucharza ekspozycji i precyzji. Może być przyjemną rozrywką dla przyjaznej firmy, która zebrała się, aby porozmawiać w mroźny zimowy wieczór. W końcu szaszłyki i inne potrawy z grilla są tak popularne latem, a dzięki grillowi elektrycznemu w zimnych porach roku również nie musisz odmawiać sobie tej wykwintnej przyjemności.

mięso ośmiornicy jest dokładnie myte pod bieżącą wodą i kilkakrotnie parzone wrzącą wodą. Następnie kroję go na kawałki o długości około 8 cm; Grubość 1 cm i szerokość 1,5 cm. Pożądane jest, aby kawałki były takie same, a następnie będą smażone w tym samym czasie. Napełnij duży garnek lub słoik pokrojonym mięsem, do którego następnie wlewam marynatę. Aby zrobić marynatę, dokładnie wymieszaj sos sojowy, oliwę z oliwek, cukier, sezam, czosnek, drobno posiekaną cebulę i czarny pieprz. W ciągu 40 minut mięso ośmiornicy jest całkowicie marynowane. Nie ma sensu dłużej wytrzymać, nie tylko nie przyniesie to korzyści smakowi potrawy, ale może ją pogorszyć. Następnie kawałki mięsa układa się na grillu wstępnie rozgrzanego grilla elektrycznego i smaży do miękkości. Trudno jest dokładnie określić czas, zależy to od modelu grilla i temperatury pomieszczenia oraz twardości samego mięsa. Jeśli w gospodarstwie nie ma grilla elektrycznego, nie ma problemu. Prawie każda nowoczesna kuchenka mikrofalowa ma grill. Podczas gdy egzotyczna ośmiornica jest smażona na grillu elektrycznym, możesz jeść zimne przekąski i rozmawiać z kumplami. Gdy jedzenie jest gotowe, kawałki mięsa ośmiornicy można ułożyć na liściach sałaty, można je ozdobić inaczej lub po prostu zjeść bez żadnych ozdób.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ośmiornica - 164   kcal/100g

Podobne przepisy