152 kcal
1 hour20 minutes
Egzotyczne danie w naszym regionie, ale takie pyszne! Spróbuj!
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Kuchnia narodowa
- Zupy
- Ryby i owoce morza
- Nabiał
- Warzywa
- Kasze i produkty zbożowe
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Inne
- Czosnek
- Kolendra
- Z papryką
- Sól
- Dania z olejem roślinnym
- Woda
- Z sok
- Kuchnia brazylijska
- Gotowanie
- Smażenie
- Zupy rybne
- Zupa pomidorowa
- Zupy mleczne
- Zupa bez ziemniaków
- Zupy zbożowe
- Ryba z warzywami
- Ryba mieczowa
- Mleko
- Z pomidora
- Ze słodkiej papryki
- Z cebula
- Bez jajek
- Przepisy bezmleczne
- Z ryżu
kuchnia brazylijska
Najczęstsze pokarmy to fasola, mięso (we wszystkich rodzajach i przejawach), ryby i owoce morza, owoce i kokos (mleko i wióry).
Jedynym domowym i ulubionym przez wszystkich Brazylijczyków bez wyjątku jest feijoada. Podobnie jak barszcz ukraiński, każda gospodyni ma własną pyszną feijoadę. Jego podstawą jest czarna fasola, smażone mięso (wieprzowina, kiełbasa, szynka), przyprawy i mąka z manioku. To danie podawane jest z kapustą, kostkami miąższu pomarańczowego i ryżem. Jego pochodzenie pochodzi od afrykańskich niewolników. Niewolnice otrzymywały co wieczór resztki jedzenia ze stołu właścicieli-smażone masło na dnie Kazanów, kawałki mięsa, skwarki. Zwierzęta karmiono czarną fasolą, trafiały do wspólnego kotła podrzędnej warstwy ludności. Tam też było mleko kokosowe, zioła. Portugalscy tubylcy dodali kiełbasę dla smaku. Tak ewoluował ten przepis.
Popularna jest jagnięcina smażona na kawałkach o różnych rozmiarach na metalowych prętach. Shurasco (jak się nazywa) jest przygotowywane zarówno w porcjach, jak i w całych tuszach.
Obfitość owoców morza i gorąca pogoda prawie przez cały rok nauczyły mieszkańców suszenia i suszenia ryb, krewetek, skorupiaków. W tej formie dodaje się je do zup i zupy. Woda kokosowa jest podstawą wielu pierwszych i drugich dań.
Słodycze są powszechne. Są lekkie w składzie, szybko się gotują i mają prosty wygląd.