skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Nogi i skrzydełka kurczaka wkładamy do rondla i napełniamy zimną wodą - używamy zimnej wody, aby uzyskać pyszny i bogaty bulion. Stawiamy patelnię na dużym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Usuń powstałą pianę. Marchewki i cebulę smażymy na suchej, gorącej patelni przez 2-3 minuty. Gotuj galaretkę na średnim ogniu pod pokrywką przez około cztery godziny. Następnie wyjmij cały kurczak i odcedź bulion.
Krok 2:
Z marchewki wycinamy kwiaty i układamy je pojedynczo na dnie foremek, aby po obróceniu galaretki uzyskaliśmy Kwiatowy Wystrój. Zasugerowałem Ci tę opcję, ale w rzeczywistości możesz bezpiecznie fantazjować według własnych upodobań, na przykład umieścić okrąg gotowanego jajka, gałązkę pietruszki itp.
Krok 3:
Oddziel Schłodzone mięso z kurczaka od kości i usuń z niego skórę. drobno cięte, chociaż czasami robię większe kawałki.
Krok 4:
Połóż mięso na foremkach, nie sięgając do krawędzi naczyń. Czosnek pokroić w cienkie plasterki i dodać do mięsa z kurczaka.
Krok 5:
Gotowaną marchewkę kroimy w pierścienie, a także kładziemy na mięsie. Do dekoracji możesz również umieścić ćwiartki plasterków cytryny i kilka zielonych groszków, ale to już zależy od Twojego gustu! Wypełnij formy z nadzieniem bulionem i wyślij do zestalenia w lodówce.
Krok 6:
Odwróciłem gotowe galaretki na talerz. Smacznego!
to jeden z najprostszych przepisów - z przewodnika krok po kroku od razu zrozumiesz, jak gotować galaretkę z kurczaka z nóg kurczaka, a także innych części tuszy. Uwielbiam jeść galaretkę w kęsie z musztardą i chrzanem. Zwykle podaję do niego brązowy chleb. Zawsze gotuję na święta. Używam małych foremek, aby galaretka szybciej zamarzła. Czasami biorę okrągłe szkło, jak w tym przepisie, a czasami używam kwadratowych emaliowanych. Takie galaretowate mięso zawsze pomaga nie tylko w dni bujnych uczt, ale także w dni powszednie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g