kompot z suszonych owoców w garnku

pyszny kompot z suszonych owoców, który jest znany od dzieciństwa. Korzyści z kompotu. To tylko magazyn witamin i minerałów. Które są szczególnie potrzebne naszemu organizmowi zimą i wiosną, kiedy świeże owoce i jagody są prawie niedostępne. Ponadto ma niską kaloryczność, co jest szczególnie ważne przy przestrzeganiu diety.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 8 g
30 kcal
IG: 0 / 63 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Teraz powiem: - jak gotować kompot z suszonych owoców w rondlu? - jak długo gotować kompot z suszonych owoców? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do przygotowania kompotu. Skład kompotu może być zupełnie inny, ale zwykle obejmuje suszone plasterki jabłek i gruszek, suszone morele, suszone śliwki, rodzynki. Można go uzupełnić suszonymi figami, dereniami, brzoskwiniami, wiśniami. Im bardziej zróżnicowany skład kompotu, tym bogatszy i smaczniejszy będzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jego kolor będzie zależał od kompozycji. Jeśli ma dużo suszonych śliwek i ciemnych rodzynek, kompot będzie miał ciemny kolor herbaty. A jeśli dominują suszone morele, jabłka, jasne rodzynki, kompot będzie miał piękny ciemny bursztynowy kolor. Suszone owoce i rodzynki moczyć przez 5 minut w ciepłej wodzie w różnych misach, aby łatwiej było je wypłukać z piasku, jeśli taki istnieje. Dokładnie opłucz suszone owoce pod ciepłą, bieżącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę do rondla i umieść na średnim ogniu, zagotuj, włóż umyte suszone owoce. Najlepiej wziąć wodę oczyszczoną przez filtr lub zakupioną. Taka woda jest bardziej miękka w składzie, więc smak suszonych owoców ujawnia się lepiej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmniejsz ogień i gotuj, pod przykryciem, na małym ogniu przez 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj umyte rodzynki i gotuj przez kolejne 15-20 minut. Rodzynki można stosować zarówno w odmianach ciemnych, jak i jasnych.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej cukier do rondla z kompotem i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Cukier można wziąć z trzciny cukrowej, wtedy kompot otrzyma również karmelowy smak. Gotuj kompot przez 10 minut. Zamiast cukru możesz użyć miodu, substytutów cukru lub w ogóle się bez niego obejść.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij patelnię z ognia i zawiń na około 1-2 godziny. Pomoże to rodzynkom i suszonym owocom lepiej gotować na parze i nadać kompotowi cały smak i słodycz. Kompot stanie się bogatszy i smaczniejszy, a po schłodzeniu będzie jeszcze słodszy niż ciepły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kompot można podawać na zimno w upalne dni lub na ciepło, aby ogrzać się w zimne, wilgotne dni.Najlepiej przechowywać w lodówce, aby nie fermentowała. Smacznego.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszone owoce - 250   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy