biały sos do pizzy

najsmaczniejszy, delikatny, pachnący, bogaty, kremowy! Biały sos do pizzy to najlepsza alternatywa dla sosu pomidorowego, który zwykle oblewa się słynnymi włoskimi tortillami. Przygotowuje się go w mleku z dodatkiem masła, mąki, sera i różnych przypraw. To proste!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 52 % 17 g
węglowodany 27 % 9 g
219 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić biały sos do pizzy? Przygotuj wszystkie składniki. Lepiej wyjąć mleko z lodówki, sos będzie grubszy i bardziej jednorodny. Jako twardy ser lepiej wybrać parmezan. Co może być bardziej włoskiego? Ponadto ma bogaty smak. Ponadto lepiej jest używać gałki muszkatołowej w całości, aby danie było bardziej aromatyczne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ząbek czosnku i drobno posiekaj ostrym nożem. W nieprzywierającej kadzi roztop masło na małym ogniu, aby się nie zagotowało i nie spieniło. Gdy masło się rozpuści, dodaj ogień, włóż posiekany czosnek i zioła prowansalskie na patelnię. Smażyć lekko, tylko po to, aby masło miało przyjemny aromat, nie trzeba smażyć czosnku na węgle.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę i szybkimi ruchami za pomocą silikonowej szpatułki wymieszaj. Musisz szybko wymieszać, w przeciwnym razie po połączeniu masła i mąki mogą tworzyć się grudki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kontynuując mieszanie, wlej zimne mleko cienkim strumieniem. Mleko należy wlewać stopniowo z tego samego powodu, aby uniknąć tworzenia się grudek. Na dużym ogniu sos może się przypalić. Kontynuuj gotowanie sosu na małym ogniu, aż zgęstnieje. Jak gruby powinien być sos? Nie ma potrzeby przekształcania go w gęstą masę, sos powinien spływać z łopatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno zetrzyj parmezan. Są tu dwie opcje. Po pierwsze: za pomocą tarki kuchennej, po schłodzeniu, łatwiej będzie zetrzeć ser. Drugi: używając blendera, krojąc parmezan w kostkę i mieląc go w blenderze za pomocą tarczy z drobną tarką. Na grubej tarce sera nie można zetrzeć, ponieważ sos musi być jednorodny, nie potrzebujemy pływających kawałków sera w sosie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj starty ser do sosu, sól, pieprz, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i wymieszaj. Uważaj na ilość soli, ponieważ sam parmezan jest dość słony. Zdejmij sos z ognia i lekko ostudź przed użyciem. Nałóż gotowy sos na podstawę pizzy, lekko nie sięgając jej krawędzi. Jeśli sos jest bardzo gęsty i trudny do nałożenia na pizzę, po prostu włóż go z powrotem do pieca i lekko podgrzej.

następujące produkty doskonale łączą się z takim białym sosem: pieczarki, papryka, szpinak, szparagi, tuńczyk, łosoś, wszystkie rodzaje owoców morza: krewetki, kalmary, ośmiornice. 
warto zwrócić uwagę na jakość przypraw. Używając niskiej jakości przypraw, zepsułem SOS. Przyprawa dała podmokły odcień, a mój SOS zmienił kolor. Bądź bardzo ostrożny!
z tej liczby składników dostałem taki mały słoik sosu. Wystarczyło mi to na 4 pizze o średnicy 22,5 cm, ale warto też wziąć pod uwagę, że każdy używa sosu inaczej: ktoś nakłada dużo sosu na ciasto, a ktoś tylko lekko go smaruje.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal / 100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal / 100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy