skład / składniki
metoda gotowania
przejdźmy bezpośrednio do przepisu na gotowanie:
1. Rozmrażaj wątrobę w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę. Następnie ułóż kawałki na dużym talerzu.
2. W małym garnku połącz sól, pieprz i wino. Zwiń każdy kawałek wątroby ze wszystkich stron w powstałej mieszaninie.
3. Na folii spożywczej układamy kawałki wątroby jeden na drugim, a następnie mocujemy powstałą kiełbasę za pomocą folii, skręcając końce po obu stronach. Wysyłamy produkt do lodówki i zostawiamy na jeden dzień. W tym czasie wątroba jest marynowana i nasycona pikantnymi aromatami.
4. Następnego dnia wyjmujemy kiełbasę wątrobową z lodówki. Gotuj na parze za pomocą powolnej kuchenki, podwójnego kotła lub zwykłego garnka przez 8 minut, Odwróć na drugą stronę i gotuj przez kolejne 8 minut.
5. Pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej przez 30 minut, a następnie odesłać do lodówki na 48 godzin.
6. Po odczekaniu wyznaczonego czasu wyjmujemy foagrę, kroimy na kawałki.
podawaj smakołyk na stole z kromkami lekko smażonego chleba.
ciesz się niezwykle delikatnym smakiem fouagre! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wątróbka jagnięca - 101 kcal/100g
- Wołowina - 735 kcal/100g
- Wątróbka gęsia - 412 kcal/100g
- Wątróbka Kacza - 405 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g