Fouagre po francusku

Spróbuj dania, z którym Francuzi świętują Boże Narodzenie! Każda kuchnia narodowa świata może pochwalić się wyjątkowym, niepowtarzalnym przepisem, z którym związane są starożytne tradycje i wielowiekowa historia. Dziś szczególnie podziwiam kuchnię francuską, przygotowując fouagre-danie uważane za symbol i skarb ludowy francuskich kucharzy. W procesie gotowania na parze wątroba zamienia się w rodzaj pasztetu - bardzo aromatyczne, rozpływające się w ustach plastry wątroby.
ksi-ksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 15 g
tłuszcze 70 % 35 g
węglowodany 0 % 0 g
377 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 2 h

przejdźmy bezpośrednio do przepisu na gotowanie:

1. Rozmrażaj wątrobę w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę. Następnie ułóż kawałki na dużym talerzu.
2. W małym garnku połącz sól, pieprz i wino. Zwiń każdy kawałek wątroby ze wszystkich stron w powstałej mieszaninie.
3. Na folii spożywczej układamy kawałki wątroby jeden na drugim, a następnie mocujemy powstałą kiełbasę za pomocą folii, skręcając końce po obu stronach. Wysyłamy produkt do lodówki i zostawiamy na jeden dzień. W tym czasie wątroba jest marynowana i nasycona pikantnymi aromatami.
4. Następnego dnia wyjmujemy kiełbasę wątrobową z lodówki. Gotuj na parze za pomocą powolnej kuchenki, podwójnego kotła lub zwykłego garnka przez 8 minut, Odwróć na drugą stronę i gotuj przez kolejne 8 minut.
5. Pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej przez 30 minut, a następnie odesłać do lodówki na 48 godzin.
6. Po odczekaniu wyznaczonego czasu wyjmujemy foagrę, kroimy na kawałki.

podawaj smakołyk na stole z kromkami lekko smażonego chleba.

ciesz się niezwykle delikatnym smakiem fouagre! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wątróbka jagnięca - 101   kcal/100g
  • Wołowina - 735   kcal/100g
  • Wątróbka gęsia - 412   kcal/100g
  • Wątróbka Kacza - 405   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy