ciasto musowe Trzy czekoladki na śmietanie

Naucz się robić pyszne, piękne i świąteczne ciasto musowe w domu! Moda na ciasta musowe rośnie, tak jak kiedyś rosły Francuskie makaroniki (macarons). Dlatego dowiedzmy się, jak kucharze-cukiernicy przygotowują ciasta musowe i powtórzmy to w domu!
InnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 46 % 29 g
węglowodany 46 % 29 g
395 kcal
IG: 7 / 3 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na biszkopt dzielimy jajka na żółtka i białka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż masło i czekoladę do rondla. Rozpuść do jednorodności na małym ogniu (lub w łaźni wodnej), ciągle mieszając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij żółtka z cukrem waniliowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do żółtek, nie przestając ubijać, wlej czekoladę z masłem cienkim strumieniem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś białka, cukier i sól do pojemnika do ubijania. Ubijaj do bujnej, stabilnej piany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Delikatnie przenieś białka do ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeszcze bardziej ostrożnie zagniataj ciasto z maksymalną ilością powietrza z masy białkowej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyłóż dzieloną formę o średnicy 26 cm pergaminem i nasmaruj olejem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś do niego ciasto.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec w 160 stopniach przez 25-30 minut. Przez pierwsze 20 minut nie otwieramy piekarnika. Gotowy biszkopt niech ostygnie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Cienko pokrój skórkę cukru z biszkoptu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyłóż czystą dzieloną formę czystym pergaminem i włóż do niej biszkopt. Budujemy bok gęstym polietylenem. Autor używa teczki na dokumenty, ale takie taśmy są również sprzedawane w sklepach ze słodyczami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W przypadku musu z ciemnej czekolady moczymy żelatynę w zimnej wodzie, aż pęcznieje.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż ciemną czekoladę i masło do rondla, dodaj syrop wiśniowy (jeśli ciasto jest dziecinne) lub likier (jeśli będą go jeść tylko dorośli). Rozpuść do jednorodności na małym ogniu (lub łaźni wodnej).

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyciśnij żelatynę i przenieś na patelnię. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści i odstaw na 10 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dobrze ubij śmietanę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj śmietanę do mieszanki czekoladowej i wymieszaj.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wlać biszkopt z ciemną czekoladą i wstawić do lodówki, aż całkowicie stwardnieje (autor filmu miał 30 minut).

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    W przypadku warstwy musu z mlecznej czekolady powtarzamy te same czynności, co w przypadku ciała stałego. Namocz żelatynę, aż pęcznieje, rozpuść czekoladę z masłem i syropem, dodaj wyciśniętą żelatynę, ostudź i dodaj bitą śmietanę. Wlej tę mieszaninę do formy. Wkładamy do lodówki, aż ta warstwa całkowicie stwardnieje.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    W przypadku musu z białej czekolady powtarzamy te same czynności, po prostu zamiast syropu dodajemy mleko do czekolady z masłem. Po upewnieniu się, że dwie pierwsze warstwy są zamrożone, wlej mieszaninę białej czekolady do formy. Wkładamy do lodówki, aż stwardnieje.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Czekamy na całkowite zestalenie wszystkich warstw. Usuń burtę i folię.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Gotowe ciasto. Możesz tak zostawić lub możesz iść dalej i udekorować.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Aby przygotować lukier, wymieszaj czekoladę, masło i śmietanę i doprowadzaj do jednorodności przy stałym ogrzewaniu i mieszaniu. Ochłodzić glazurę tak bardzo, jak to możliwe, dla jej płynności.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Zaczynając od środka, przykryj ciasto.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Ruchami szpatułką w jednym kierunku, rozprowadzamy lukier i tworzymy smugi. Ochłodzimy ciasto, wzmocnimy lukier.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Udekoruj miętą i kumkwatami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Syrop cukrowy - 300   kcal/100g
  • Kumkwat - 71   kcal/100g

Podobne przepisy