skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na biszkopt dzielimy jajka na żółtka i białka.
Krok 2:
Włóż masło i czekoladę do rondla. Rozpuść do jednorodności na małym ogniu (lub w łaźni wodnej), ciągle mieszając.
Krok 3:
Ubij żółtka z cukrem waniliowym.
Krok 4:
Do żółtek, nie przestając ubijać, wlej czekoladę z masłem cienkim strumieniem.
Krok 5:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta.
Krok 6:
Przenieś białka, cukier i sól do pojemnika do ubijania. Ubijaj do bujnej, stabilnej piany.
Krok 7:
Delikatnie przenieś białka do ciasta.
Krok 8:
Jeszcze bardziej ostrożnie zagniataj ciasto z maksymalną ilością powietrza z masy białkowej.
Krok 9:
Wyłóż dzieloną formę o średnicy 26 cm pergaminem i nasmaruj olejem.
Krok 10:
Przenieś do niego ciasto.
Krok 11:
Piec w 160 stopniach przez 25-30 minut. Przez pierwsze 20 minut nie otwieramy piekarnika. Gotowy biszkopt niech ostygnie.
Krok 12:
Cienko pokrój skórkę cukru z biszkoptu.
Krok 13:
Wyłóż czystą dzieloną formę czystym pergaminem i włóż do niej biszkopt. Budujemy bok gęstym polietylenem. Autor używa teczki na dokumenty, ale takie taśmy są również sprzedawane w sklepach ze słodyczami.
Krok 14:
W przypadku musu z ciemnej czekolady moczymy żelatynę w zimnej wodzie, aż pęcznieje.
Krok 15:
Włóż ciemną czekoladę i masło do rondla, dodaj syrop wiśniowy (jeśli ciasto jest dziecinne) lub likier (jeśli będą go jeść tylko dorośli). Rozpuść do jednorodności na małym ogniu (lub łaźni wodnej).
Krok 16:
Wyciśnij żelatynę i przenieś na patelnię. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści i odstaw na 10 minut.
Krok 17:
Dobrze ubij śmietanę.
Krok 18:
Dodaj śmietanę do mieszanki czekoladowej i wymieszaj.
Krok 19:
Wlać biszkopt z ciemną czekoladą i wstawić do lodówki, aż całkowicie stwardnieje (autor filmu miał 30 minut).
Krok 20:
W przypadku warstwy musu z mlecznej czekolady powtarzamy te same czynności, co w przypadku ciała stałego. Namocz żelatynę, aż pęcznieje, rozpuść czekoladę z masłem i syropem, dodaj wyciśniętą żelatynę, ostudź i dodaj bitą śmietanę. Wlej tę mieszaninę do formy. Wkładamy do lodówki, aż ta warstwa całkowicie stwardnieje.
Krok 21:
W przypadku musu z białej czekolady powtarzamy te same czynności, po prostu zamiast syropu dodajemy mleko do czekolady z masłem. Po upewnieniu się, że dwie pierwsze warstwy są zamrożone, wlej mieszaninę białej czekolady do formy. Wkładamy do lodówki, aż stwardnieje.
Krok 22:
Czekamy na całkowite zestalenie wszystkich warstw. Usuń burtę i folię.
Krok 23:
Gotowe ciasto. Możesz tak zostawić lub możesz iść dalej i udekorować.
Krok 24:
Aby przygotować lukier, wymieszaj czekoladę, masło i śmietanę i doprowadzaj do jednorodności przy stałym ogrzewaniu i mieszaniu. Ochłodzić glazurę tak bardzo, jak to możliwe, dla jej płynności.
Krok 25:
Zaczynając od środka, przykryj ciasto.
Krok 26:
Ruchami szpatułką w jednym kierunku, rozprowadzamy lukier i tworzymy smugi. Ochłodzimy ciasto, wzmocnimy lukier.
Krok 27:
Udekoruj miętą i kumkwatami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Syrop cukrowy - 300 kcal/100g
- Kumkwat - 71 kcal/100g