żurawina mielona w moździerzu z cukrem, na zimę bez gotowania

wspaniały sposób na utrzymanie zdrowej jagody do zimy!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 53 g
212 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

teraz nie chcę dużo pisać o przydatności naszej prawdziwie Rosyjskiej jagody-żurawiny. Wszyscy prawdopodobnie wiedzą, że ma dużo witamin,pierwiastków śladowych i kwasów organicznych. I że jest lekarzem w wielu chorobach. Ale w okresie jesienno-zimowym, kiedy zaczynają się epidemie grypy, jest to po prostu niezbędne. Dlatego każda gospodyni chce zaopatrzyć się w nią na zimę. Co podoba mi się ta jagoda torfowa, że może być przechowywana w lodówce przez długi czas, a jednocześnie nie traci swoich właściwości leczniczych. A wszystko dlatego, że kwas cytrynowy i benzoesowy nie psują żurawiny. Możesz go również zamrozić. Ale na przykład, jeśli nie ma dużej zamrażarki, niektórzy ludzie wkładają ją do zimnej wody i od czasu do czasu ją zmieniają. Ale to naturalnie dodatkowa strata czasu. Na przykład zbieram na zimę z cukrem, ale bez obróbki cieplnej. Biorę jagodę, myję ją, a potem daję czas, żeby wyschła. Jeśli sam zbierałeś. to nie może być myte. Następnie pocieraj. niektórzy robią to w blenderze,ale ja wolę w drewnianym moździerzu i posypuję cukrem. Słoiki z żurawiną powinny być przechowywane w zimnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy