Nalewka z czarnej jarzębiny

aromatyczny i przyjemny domowy napój o bogatym smaku. Łatwość przygotowania Sama nie piję napojów alkoholowych, ale moja mama ma wiele przepisów, które odziedziczyła. Wszyscy krewni i goście chwalą nalewkę matki z czarnej jarzębiny.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 25 g
195 kcal
IG: 23 / 0 / 77

metoda gotowania

czas gotowania: 32 D 20 min
oczywiście właściwy czas na przygotowanie nalewki z czarnej jarzębiny jest po pierwszych przymrozkach. Jagody wyglądają na dojrzałe w sierpniu, ale wszystkie przydatne właściwości nabywają dopiero w czasie pierwszego zimnego trzasku. Ogólnie rzecz biorąc, większość takich nalewek jest przygotowywana według tego samego schematu, wystarczy użyć do tego różnych jagód. Przepis na nalewkę z aronii jest dość prosty, ale całkowity czas przygotowania wynosi około 2 miesięcy.
zebrane jagody należy dokładnie umyć, włożyć do słoika i zmiażdżyć (w tym celu użyj drewnianego popychacza).
następnie dodaj goździki i cukier i dobrze wymieszaj.
przykryj słoik gazą i pozostaw na dwa dni w pokoju.
po dwóch dniach wlej wódkę, przykryj pokrywką i wyjmij na dwa miesiące w ciemnym, chłodnym miejscu (szafka lub spiżarnia).
powstały napój ma niesamowity kolor i świetnie wygląda na świątecznym stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Aronia - 52   kcal/100g

Podobne przepisy