nalewka z czarnej jarzębiny
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
oczywiście właściwy czas na przygotowanie nalewki z czarnej jarzębiny jest po pierwszych przymrozkach. Jagody wyglądają na dojrzałe w sierpniu, ale wszystkie przydatne właściwości nabywają dopiero w czasie pierwszego zimnego trzasku. Ogólnie rzecz biorąc, większość takich nalewek jest przygotowywana według tego samego schematu, wystarczy użyć do tego różnych jagód. Przepis na nalewkę z aronii jest dość prosty, ale całkowity czas przygotowania wynosi około 2 miesięcy.
zebrane jagody należy dokładnie umyć, włożyć do słoika i zmiażdżyć (w tym celu użyj drewnianego popychacza).
następnie dodaj goździki i cukier i dobrze wymieszaj.
przykryj słoik gazą i pozostaw na dwa dni w pokoju.
po dwóch dniach wlej wódkę, przykryj pokrywką i wyjmij na dwa miesiące w ciemnym, chłodnym miejscu (szafka lub spiżarnia).
powstały napój ma niesamowity kolor i świetnie wygląda na świątecznym stole.
zebrane jagody należy dokładnie umyć, włożyć do słoika i zmiażdżyć (w tym celu użyj drewnianego popychacza).
następnie dodaj goździki i cukier i dobrze wymieszaj.
przykryj słoik gazą i pozostaw na dwa dni w pokoju.
po dwóch dniach wlej wódkę, przykryj pokrywką i wyjmij na dwa miesiące w ciemnym, chłodnym miejscu (szafka lub spiżarnia).
powstały napój ma niesamowity kolor i świetnie wygląda na świątecznym stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Aronia - 52 kcal/100g