chleb w szybki sposób
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Opara-beszenka
dodaj drożdże do 100 ml ciepłej wody, wymieszaj.
Dodaj tutaj 100 g mąki, wymieszaj, pozostaw na 2 minuty, aby puchnąć. Przy średniej prędkości miksera ubijaj trzepaczkami przez 5 minut. Zamknij folią i odłóż na 40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto wzrośnie dwa do trzech razy.
ciasto
wlej wodę (70 ml) do ciasta, dodaj cukier, sól, stopioną margarynę, wszystko wymieszaj. Odstaw na 10 minut, aby puchnąć. Następnie zagnieść miękkie ciasto. Ugniataj przez 10-12 minut. pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny, w połowie fermentacji ugniataj ciasto rękami. Ciasto zwiększy się dwa razy lub więcej objętości, pojawią się w nim bąbelki.
połóż gotowe ciasto na powierzchni roboczej, ugniataj je w kwadrat, wyciśnij duże bąbelki. Uformuj Owalny chleb: dwa razy zawiń krawędzie w środek. Uszczypnij w środku. Uszczelnij szew, zwijając ciasto. Chleb powinien być tępy i owalny. Połóż go szwem na ręczniku z mąką.
przykryj Bochenek ręcznikiem wytartym mąką. Pozostaw na 1-1,2 godziny. Jeśli tempo. w kuchni 28-30 gr, a następnie 10-15 minut.
Rozgrzej piekarnik pół godziny przed końcem proofingu do 220 gr. nie wyjmuj blachy do pieczenia.
Przenieś bochenki na pergamin szwem w dół.
używam cienkiej deski. Jak to robię. Na moim ręczniku leży chleb. Kładziemy cienką deskę blisko chleba i podnosimy prawą krawędź ręcznika, a następnie przewracamy, obracając Bochenek szwem w dół na deskę.
Bochenek delikatnie rzucamy na arkusz pergaminu, nie dotykając ciasta rękami.
usuń z niego nadmiar mąki za pomocą pędzla. Wykonaj nacięcia na chlebie ostrym nożem. Umieść pojemnik z wrzącą wodą na dnie piekarnika. Spryskaj piekarnik ścianami za pomocą butelki z rozpylaczem.
przeciągnij arkusz pergaminu na gorącą blachę do pieczenia, wyprostuj i włóż do piekarnika. Dodaj parę, zakopuj drzwi na 10-15 minut.
przewietrzyć piekarnik z pary, usunąć naczynia z wodą, obrócić bochenek o 180 stopni, w razie potrzeby upiec, zmniejszając ciepło do 200 gr., 35-45 minut.
jak się upiecze, trzymaj chleb w piekarniku wyłączonym, lekko otwierając drzwi, przez pięć minut. Dzięki temu skórka stanie się bardziej chrupiąca, a powierzchnia nie pęknie.
dodaj drożdże do 100 ml ciepłej wody, wymieszaj.
Dodaj tutaj 100 g mąki, wymieszaj, pozostaw na 2 minuty, aby puchnąć. Przy średniej prędkości miksera ubijaj trzepaczkami przez 5 minut. Zamknij folią i odłóż na 40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto wzrośnie dwa do trzech razy.
ciasto
wlej wodę (70 ml) do ciasta, dodaj cukier, sól, stopioną margarynę, wszystko wymieszaj. Odstaw na 10 minut, aby puchnąć. Następnie zagnieść miękkie ciasto. Ugniataj przez 10-12 minut. pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny, w połowie fermentacji ugniataj ciasto rękami. Ciasto zwiększy się dwa razy lub więcej objętości, pojawią się w nim bąbelki.
połóż gotowe ciasto na powierzchni roboczej, ugniataj je w kwadrat, wyciśnij duże bąbelki. Uformuj Owalny chleb: dwa razy zawiń krawędzie w środek. Uszczypnij w środku. Uszczelnij szew, zwijając ciasto. Chleb powinien być tępy i owalny. Połóż go szwem na ręczniku z mąką.
przykryj Bochenek ręcznikiem wytartym mąką. Pozostaw na 1-1,2 godziny. Jeśli tempo. w kuchni 28-30 gr, a następnie 10-15 minut.
Rozgrzej piekarnik pół godziny przed końcem proofingu do 220 gr. nie wyjmuj blachy do pieczenia.
Przenieś bochenki na pergamin szwem w dół.
używam cienkiej deski. Jak to robię. Na moim ręczniku leży chleb. Kładziemy cienką deskę blisko chleba i podnosimy prawą krawędź ręcznika, a następnie przewracamy, obracając Bochenek szwem w dół na deskę.
Bochenek delikatnie rzucamy na arkusz pergaminu, nie dotykając ciasta rękami.
usuń z niego nadmiar mąki za pomocą pędzla. Wykonaj nacięcia na chlebie ostrym nożem. Umieść pojemnik z wrzącą wodą na dnie piekarnika. Spryskaj piekarnik ścianami za pomocą butelki z rozpylaczem.
przeciągnij arkusz pergaminu na gorącą blachę do pieczenia, wyprostuj i włóż do piekarnika. Dodaj parę, zakopuj drzwi na 10-15 minut.
przewietrzyć piekarnik z pary, usunąć naczynia z wodą, obrócić bochenek o 180 stopni, w razie potrzeby upiec, zmniejszając ciepło do 200 gr., 35-45 minut.
jak się upiecze, trzymaj chleb w piekarniku wyłączonym, lekko otwierając drzwi, przez pięć minut. Dzięki temu skórka stanie się bardziej chrupiąca, a powierzchnia nie pęknie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g