kurczak z cebulą i ciecierzycą

nigdy nie ugotowałeś ciecierzycy? Spróbuj! Wspaniały dodatek do kurczaka! Pyszny kurczak z cebulą i ciecierzycą, spróbuj!
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 13 g
tłuszcze 41 % 15 g
węglowodany 24 % 9 g
227 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
ciecierzyca moczyć przez noc z pół łyżeczki sody.
rano odcedź ciecierzycę i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
Uwolnij ciecierzycę ze skór, pocierając groszek między dłońmi.
pokrój cebulę w cienkie półpierścienie.
W rondlu rozpuść masło i usmaż jedną trzecią cebuli na średnim ogniu.
dodaj drobno startego imbiru, pieprzu i kurczaka do cebuli i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty bez smażenia kurczaka.
dodaj pozostałą cebulę, 250 ml wody, szafran, cynamon i sól.
doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do niskiego poziomu, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 45 minut.
dodaj groszek i drobno posiekaną natkę pietruszki do kurczaka.
wszystko delikatnie wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.

 podgrzej patelnię kawałkiem oleju, wyłowij kurczaka z sosu i na dużym ogniu szybko usmaż kurczaka.

dodaj ogień pod patelnią z ciecierzycą, pozwól sosowi się zagotować.

kurczaka podawać skropione sosem z ciecierzycy, posypane posiekaną natką pietruszki z plasterkami cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy