Kurczak z cebulą i ciecierzycą
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
ciecierzyca moczyć przez noc z pół łyżeczki sody.
rano odcedź ciecierzycę i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
Uwolnij ciecierzycę ze skór, pocierając groszek między dłońmi.
pokrój cebulę w cienkie półpierścienie.
W rondlu rozpuść masło i usmaż jedną trzecią cebuli na średnim ogniu.
dodaj drobno startego imbiru, pieprzu i kurczaka do cebuli i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty bez smażenia kurczaka.
dodaj pozostałą cebulę, 250 ml wody, szafran, cynamon i sól.
doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do niskiego poziomu, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 45 minut.
dodaj groszek i drobno posiekaną natkę pietruszki do kurczaka.
wszystko delikatnie wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
podgrzej patelnię kawałkiem oleju, wyłowij kurczaka z sosu i na dużym ogniu szybko usmaż kurczaka.
dodaj ogień pod patelnią z ciecierzycą, pozwól sosowi się zagotować.
kurczaka podawać skropione sosem z ciecierzycy, posypane posiekaną natką pietruszki z plasterkami cytryny.
rano odcedź ciecierzycę i gotuj na małym ogniu przez godzinę.
Uwolnij ciecierzycę ze skór, pocierając groszek między dłońmi.
pokrój cebulę w cienkie półpierścienie.
W rondlu rozpuść masło i usmaż jedną trzecią cebuli na średnim ogniu.
dodaj drobno startego imbiru, pieprzu i kurczaka do cebuli i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty bez smażenia kurczaka.
dodaj pozostałą cebulę, 250 ml wody, szafran, cynamon i sól.
doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do niskiego poziomu, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 45 minut.
dodaj groszek i drobno posiekaną natkę pietruszki do kurczaka.
wszystko delikatnie wymieszaj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
podgrzej patelnię kawałkiem oleju, wyłowij kurczaka z sosu i na dużym ogniu szybko usmaż kurczaka.
dodaj ogień pod patelnią z ciecierzycą, pozwól sosowi się zagotować.
kurczaka podawać skropione sosem z ciecierzycy, posypane posiekaną natką pietruszki z plasterkami cytryny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g