skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec makrelę z serem w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź najświeższą makrelę, bez uszkodzeń i obcych zapachów. Świeża ryba ma sprężysty miąższ, nie mętne oczy i różowe skrzela. Jeśli tak nie jest, lepiej odmówić ryby. Wybierz ser wysokiej jakości, bez dodatków roślinnych.
Krok 2:
Przygotuj ziemniaki. Dobrze umyj, obierz i pokrój w kliny łodzi. Jeśli nie lubisz takiego cięcia, możesz pokroić w kostkę lub kółka.
Krok 3:
Włóż ziemniaki do garnka, zalej je wodą i podpal. Sól i zagotuj, a następnie gotuj ziemniaki na średnim ogniu przez 7-10 minut, aż do połowy ugotowane. Następnie zdejmij z ognia i całkowicie spuść wodę. W ten sposób ziemniaki będą pieczone jednocześnie z rybą.
Krok 4:
Umyj makrelę, odetnij głowę i ogon. Oczyść go z wnętrzności i pokrój w filety. Jak pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak.
Krok 5:
Opłucz i osusz filety ręcznikiem papierowym, a następnie Posol i pieprz. Używam tylko świeżo zmielonego czarnego pieprzu, ale możesz wziąć inne przyprawy. Zalej rybę sokiem z cytryny i wstaw do lodówki na 30 minut do marynowania.
Krok 6:
Zetrzyj topiony ser na drobnej tarce. Aby ułatwić tarcie, lepiej najpierw trochę zamrozić. Dodaj starty czosnek do sera i wymieszaj.
Krok 7:
Włącz piekarnik na ciepło do 180 stopni. Wlej olej roślinny do naczynia do pieczenia i posmaruj, połóż połowę makreli skórą do dołu.
Krok 8:
Ułóż ugotowane kliny ziemniaczane wokół fileta.
Krok 9:
Połóż nadzienie serowe na pierwszej połowie makreli i rozprowadź na całej powierzchni.
Krok 10:
Przykryj ser drugą połową makreli, lekko dociśnij.
Krok 11:
Posmaruj wierzch makreli i ziemniaków kwaśną śmietaną, wszystko na wierzchu pieprzem.
Krok 12:
Umieść formę z rybą i ziemniakami w gorącym piekarniku i piecz przez 20 minut. Następnie wyjmij formę z piekarnika i posyp drobno startym twardym serem.
Krok 13:
Włóż naczynie z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż do uzyskania pożądanej Skórki.
Krok 14:
Wyjmij gotową makrelę z piekarnika, przenieś na talerz z ziemniakami i podawaj. Smacznego!
w ten sposób możesz ugotować nie tylko makrelę, ale także każdą inną rybę. Do nadzienia serowego można dodać zioła, lepiej pietruszkę i drobno posiekaną cebulę.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser"Wiola" - 307 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g