kompot truskawkowy z mrożonych truskawek

szybki, smaczny i jasny, tworzy wspaniały letni nastrój. Kompot truskawkowy z mrożonych truskawek można przygotować o każdej porze roku. Latem możesz zaopatrzyć się w świeże jagody, które bez problemu przechowują się w zamrażarce przez całą zimę. Każdy pokocha taki kompot!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 9 g
35 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kompot z mrożonych truskawek? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mrożone truskawki nie muszą być wcześniej rozmrażane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ułóż przygotowane jagody w odpowiednim rondlu i zalej wodą. Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Po podgrzaniu jagody będą miały czas na rozmrożenie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie umyj pomarańczę pod bieżącą wodą. Następnie usuń z niego skórkę. Ogólnie rzecz biorąc, obecność pomarańczy w tym kompocie jest opcjonalna. Subtelny aromat skórki pomarańczowej ładnie podkreśla truskawkowe nuty. Bardzo mi się podoba!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj skórkę pomarańczową i cukier do garnka. Możesz zmienić ilość cukru w jednym lub drugim kierunku według własnych upodobań. Wymieszaj wszystko i gotuj kompot przez kolejne 3-5 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia i przykryj. Pozostaw kompot na chwilę. Wystarczy dać mu 15-20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie odcedź gotowy kompot przez sito i ostudź. Chociaż tutaj jest kwestia gustu. Jeśli lubisz kompot z jagodami, nie możesz go przefiltrować. Truskawki w kompocie są pyszne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej kompot truskawkowy do karafki i podawaj. Kompot jest gotowy! Miłego poczęstunku!

w sezonie letnim jagód, kiedy jest dużo truskawek, można je przechowywać po prostu zamrażając.

zimą, gdy nie ma świeżych jagód, możesz gotować pyszne kompoty z mrożonych. I tutaj możesz użyć nie tylko truskawek. Wszystkie dostępne jagody mogą trafić do kompotu. 

kompot truskawkowy jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Latem możesz dodać do niego kostki lodu i uzyskać przyjemny napój chłodzący. 

zamiast cukru można użyć słodzika.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy