skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kompot z mrożonych truskawek? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mrożone truskawki nie muszą być wcześniej rozmrażane.
Krok 2:
Ułóż przygotowane jagody w odpowiednim rondlu i zalej wodą. Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Po podgrzaniu jagody będą miały czas na rozmrożenie.
Krok 3:
Dokładnie umyj pomarańczę pod bieżącą wodą. Następnie usuń z niego skórkę. Ogólnie rzecz biorąc, obecność pomarańczy w tym kompocie jest opcjonalna. Subtelny aromat skórki pomarańczowej ładnie podkreśla truskawkowe nuty. Bardzo mi się podoba!
Krok 4:
Dodaj skórkę pomarańczową i cukier do garnka. Możesz zmienić ilość cukru w jednym lub drugim kierunku według własnych upodobań. Wymieszaj wszystko i gotuj kompot przez kolejne 3-5 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia i przykryj. Pozostaw kompot na chwilę. Wystarczy dać mu 15-20 minut.
Krok 5:
Następnie odcedź gotowy kompot przez sito i ostudź. Chociaż tutaj jest kwestia gustu. Jeśli lubisz kompot z jagodami, nie możesz go przefiltrować. Truskawki w kompocie są pyszne.
Krok 6:
Wlej kompot truskawkowy do karafki i podawaj. Kompot jest gotowy! Miłego poczęstunku!
w sezonie letnim jagód, kiedy jest dużo truskawek, można je przechowywać po prostu zamrażając.
zimą, gdy nie ma świeżych jagód, możesz gotować pyszne kompoty z mrożonych. I tutaj możesz użyć nie tylko truskawek. Wszystkie dostępne jagody mogą trafić do kompotu.
kompot truskawkowy jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Latem możesz dodać do niego kostki lodu i uzyskać przyjemny napój chłodzący.
zamiast cukru można użyć słodzika.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g