skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Proces przygotowania kęsa czosnku jest bardzo prosty i szybki. Do jego przygotowania potrzeba bardzo niewielu składników. Istnieją różne przepisy na marynowany czosnek na zimę, możesz wybrać bardziej interesujący według własnego gustu. Rozważ jeden z najłatwiejszych i najszybszych.
Krok 2:
Musisz zacząć od sterylizacji szklanych słoików do przedmiotu obrabianego. Lepiej jest wziąć małe słoiki, aby przekąska była spożywana na raz. Słoiki można sterylizować w dowolny wygodny sposób: w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Pokrywki myjemy, gotujemy i suszymy.
Krok 3:
Umyj czosnek, wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie całkowicie spłynąć. Posiekaj strzały czosnku nożem lub czystymi nożyczkami kuchennymi na kawałki, które będą dobrze umieszczone w słoikach, pionowo lub poziomo, jak chcesz.
Krok 4:
Szczelnie wkładamy czosnek do słoików, aż do szyi. Zagotuj wodę w czajniku i natychmiast wlej strzałkę czosnku do słoików wrzącą wodą. Pokrywamy słoiki pokrywkami, ale nie zamykamy ich szczelnie. Pozostaw na 15 minut.
Krok 5:
Następnie wlej wodę do emaliowanej patelni. Dodaj cukier, sól, ziarna pieprzu, liść laurowy, zagotuj marynatę, mieszając łyżką, aby cukier i sól całkowicie się rozpuściły. Wlej ocet. ponownie zagotuj marynatę i wyłącz ogień.
Krok 6:
Wlej marynatę do słoików na Ramiona słoików, ziarna pieprzu i liść laurowy, a także przenieś do słoików. Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami. Odwracamy je do góry nogami. Owinąć ciepłym kocem i pozostawić w temperaturze pokojowej, aż całkowicie ostygnie. Wyjmujemy słoiki ze strzałką czosnkową na zimę do przechowywania w lodówce lub chłodnej spiżarni.
Krok 7:
Kęs czosnku jest gotowy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Strzały czosnku - 110 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g