skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciastka rybne z makreli bez jajek? Opłucz ryż i gotuj do miękkości.
Krok 2:
Pokrój makrelę na filety. Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.Pokrój cebulę losowo.
Krok 3:
Przełóż filety z makreli i cebulę przez maszynkę do mięsa lub zmiel wszystko w robocie kuchennym.
Krok 4:
Dodaj ryż do mielonego mięsa. Sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Mokrymi rękami uformuj małe kotlety.
Krok 5:
Rozwałkuj kotlety w bułce tartej i smaż w dobrze rozgrzanym oleju roślinnym przez 10 minut z każdej strony na złoty kolor.
Krok 6:
Podawaj delikatne placki rybne na ciepło z dodatkiem do smaku (ryż lub tłuczone ziemniaki). Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g